ABB i nordamerikansk storaffär

ABB och Thomas & Betts, en nordamerikansk leverantör av lågspänningsprodukter, har idag tillkännagivit att båda företagens styrelser har enats om en affär i vilken ABB förvärvar Thomas & Betts för 72 dollar per aktie kontant, motsvarande runt 3,9 miljarder dollar.

ABB får tillgång till Thomas & Betts nät av mer än 6 000 återförsäljare och grossister i Nordamerika. Affären uppges dubblera ABB:s tillgängliga marknad för lågspänningsprodukter i Nordamerika till cirka 24 miljarder dollar samtidigt som Thomas & Betts får tillgång till ABB:s globala distributionsnät. De årliga synergieffekterna från sammanslagningen bedöms kunna uppgå till runt 200 miljoner dollar och uppnås till 2016

Thomas & Betts sortiment av elektriska komponenter och ABB:s lågspänningsprodukter samt styr- och mätutrustningar kommer tillsammans att bilda en bredare lågspänningsportfölj med distribution genom Thomas & Betts över 6 000 återförsäljare och grossister i Nordamerika samt ABB:s väl etablerade distributionskanaler i Europa och Asien. Med den kombinerade produktportföljen och det utökade distributionsnätet kommer ABB att kunna öka sin tillgängliga marknad i Nordamerika till runt 24 miljarder dollar.

Thomas & Betts sysselsätter cirka 9 400 medarbetare och beräknas att för 2011 redovisa runt 390 miljoner dollar i resultat före räntenetto, skatter, avskrivningar och amorteringar utifrån 2,3 miljarder dollar i intäkter. Företaget kommer att rapportera sitt helårsresultat senare idag. Företagets huvudsakliga verksamhet är tillverkning av lågspänningsprodukter och produkter för ultralåg spänning, såsom kontaktdon, kabelgenomföringar samt avslutningar såväl som produkter för ledningssystem för byggmarknaden, industrin och energibolag, vilket kompletterar ABB:s erbjudande i divisionen Low Voltage Products, som inkluderar produkter som brytare och frånskiljare.

Enligt villkoren i överenskommelsen har affären strukturen som ett samgående som kräver godkännande från en majoritet av Thomas & Betts aktieägare vid ett speciellt möte, vilket väntas hållas under andra kvartalet. Slutförandet av affären är också villkorat med sedvanliga myndighetsgodkännanden både i Nordamerika och i Europa.

Comments are closed.