Hård kamp om den mobila förstaplatsen

Leveranserna av så kallade smarta mobiltelefoner ökade med 54 procent årligen för att nå ett rekord på 155 miljoner enheter under fjärde kvartalet 2011. Apple återfinns i topp som världens främsta leverantör under kvartalet, men Samsung tog hen året enligt de senaste efterforskningarna från Strategy Analytics.

– Globalt växte antalet leveranser av smartphones med 54 procent på årsbasis för att nå ett rekord på 155,0 miljoner enheter under Q4 2011. Apple passerade Samsung och blev världens största smartphone-leverantör i volymer med en 24 procentig marknadsandel. Apples globala leveranser av smartphones ökade med 128 procent under året till 37,0 miljoner enheter, då distributionen av iPhone-familjen byggdes ut i flera länder, bland dussintals operatörer och flera prispunkter, säger Alex Spektor, Associate Director på Strategy Analytics.

– Även om Apple tog topplaceringen avseende smartphones på kvartalsbasis, blev Samsung marknadsledare på årsbasis för första gången med en 20 procentig global andel under 2011. Med de globala smartphoneleveranserna närmar sig en halv miljard enheter under 2011 är nu Samsung nu väl positionerade vid sidan av Apple i ett ”two-horse”-lopp om spetsen för en av världens största och mest värdefulla marknader: hemelektronik, tillägger Neil Mawston, vd för Strategy Analytics:

– Nokias globala marknadsandel för smartphones halverades från 33 procent 2010 till 16 procent 2011. En svag pekskärms smartphoneportfölj och en begränsad närvaro på den stora US-marknaden orsakade Nokias minskning förra året. Nokias samarbete med Microsoft kommer att vara väldigt mycket i fokus under 2012, och branschen kommer att följa det noga för att se hur snabbt de två företagen kan expandera inom den avancerade 4G LTE-marknaden som snabbt växer fram över hela USA, Japan och i andra länder, säger Tom Kang, direktör på Strategy Analytics.

 

Comments are closed.