30 företag får startpengar

Propel Capital I och II har sedan 2014 finansierat 33 startups kopplade till STING och är därmed Sveriges största privata såddinvesterare. I augusti börjar Propel Capital III investera i 25-30 nya STING-bolag fram till 2017. Nu breddas konceptet till att omfatta både startups i programmet STING Accelerate (internet/mediebolag) och STING Incubate (startups med tekniska innovationer).


Pär Hedberg, grundare och VD på STING, tillsammans med affärsänglarna Niclas Lilja och Ludvig Linge

Propel Capital kopplar samman privatinvesterare och entreprenörer. Med begränsad egen insats får ett 20-tal investerare ta del av Stockholms startupscen och finansiera noga utvärderade startupbolag. Finansieringen sker genom en konvertibel om 300 000 kr som kan växlas till aktier. Bolagen får dessutom affärsutvecklingsstöd av STING för att få en bra start på tillväxtresan.
– Det har gått väldigt fort att attrahera investerare till Propel Capital III, och vi är nästan fullinvesterade redan, säger Pär Hedberg, grundare och VD för STING (Stockholm Innovation & Growth). Hälften av investerarna kommer från Propel I och II och hälften är nya affärsänglar.
Ludvig Linge, medgrundare till TAT (The Astonishing Tribe) som 2011 såldes till Blackberry, är investerare i Propel Capital I, II och III och ser stora fördelar med upplägget.
– Propel Capital är ett väldigt enkelt sätt att bredda mitt investerarnätverk samtidigt som jag på ett kul och effektivt sätt exponeras för många riktigt bra entreprenörer och bolag. De positiva erfarenheterna från Propel Capital I och II gör att jag valt att investera också i Propel Capital III.
Niclas Lilja, grundare av Forest Avenue som investerar i teknikbolag, har också varit med i alla omgångarna.
– Propel är ett verb som betyder att man ger något fart. Det fångar själva idén med Propel Capital nämligen att bidra till att unga bolag får fart i ett tidigt skede. Samtidigt har det gett investerarna en god möjlighet att lära känna många bolag och entreprenörer på Stockholms tech-scen.
Propel Capital är med sina 33 innehav Sveriges största såddinvesterare inom Internet och media. Portföljen har utvecklats väl och av de 17 bolag som antogs första året har 14 stycken attraherat sammanlagt över 40 miljoner kronor från andra investerare. Ett exempel är Sellpy som gör det enkelt och smärtfritt att bli av med prylar och kläder som inte längre används. Sellpy grundades 2014 och har idag redan över 50 anställda och kraftigt ökande omsättning.
– Investeringen från Propel var ett välkommet ekonomiskt tillskott som hjälpte till att ta Sellpy från koncept till produkt, säger Michael Arnör, medgrundare och VD på Sellpy. Men ännu viktigare var tillgången till personer med gedigen erfarenhet av både branschen och att bygga bolag. Propel Capital är ett brett nätverk med många duktiga individer och tillgången till denna erfarenhet har varit väldigt värdefull för oss.

Comments are closed.