Nya Nokia-telefoner

Ett nystartat företag, HMD Global Oy, skall ta över Nokia-namnet för nya mobiltelefoner och handdatorer. Företaget kommer att marknadsföra nya Android-baserade smarta telefoner som skall tillverkas hos Taiwan-företaget Foxconn. Foxconn kommer också att ta över Nokias "feature phones" från Microsoft.

Tanken är att plöja ner 500 miljoner dollar de närmaste tre åren för att återuppväcka Nokia-namnet i mobiltelefonvärlden. Nokia kommer visserligen inte att ha någon direkt koppling till mobiltelefontillverkningen men namnet anses fortfarande ha tillräcklig lyskraft.
De nya Android-baserade telefonerna utvecklas i amarbete med Foxconn och marknadsförs av HMD Global. Men Foxconn köper också av Microsoft rätten till de Linux- och Symbian-baserade "feature phones" som tidigare var en viktig del av Nokias program. De här telefonerna sålde till exempel mycket bra i Afrika. Microsoft är av naturliga skäl inte överdrivet intresserade av tillverka och sälja den här typen av telefoner.
VD för HMD Global blir Arto Nummela, tidigare hos Nokia och senast i ledande befattning hos Microsoft. Han tror starkt på Nokia-varumärket.
– Vi kommer att fokusera helt på att skapa ett komplett program av telefoner och handdatorer under Nokia-namnet. Vi är övertygade om att kunderna kommer att uppskatta det. Varumärket är kritiskt för att särskilja mobiltelefoner och därför utgår vår affärsmodell från det unika i Nokia-märket och våra erfarenheter när det gäller försäljning och marknadsföring. Vi kommer att arbeta med toppföretag inom produktion och distribution för att ge kunderna vad de vill ha.

Comments are closed.