13 miljoner till Actiwave

Industrifonden investerar 13 miljoner kronor i Actiwave, som utvecklar en teknik som förbättrar ljudkvaliteten i bland annat mobiltelefoner och surfplattor. I emissionen deltar också den befintliga ägaren SEB Venture Capital. Pengarna ska användas till marknadslansering.

Actiwave, som är en avknoppning från forskning vid Linköpings Universitet, har utvecklat en ny teknik för att förbättra ljudet i små högtalare med begränsat utrymme och batterikapacitet som till exempel i mobiler, bärbara datorer, surfplattor och TV-apparater.

Actiwave kombinerar en gedigen kunskap inom akustik och människans hörsel med banbrytande digital ljudforskning. Bolaget erbjuder nu en teknik som lätt kan integreras i kundernas olika plattformar.

– Actiwave har en teknik som möjliggör stort ljud från små högtalare, säger Hadar Cars, investeringsansvarig på Industrifonden. Vi tror att bolaget har stora möjligheter att lyckas på marknaden, eftersom efterfrågan på bättre ljud i små enheter är stor och växande.

Bolaget grundades 2007 och dess teknik är väl beprövad genom den egna ultratunna högtalarserien Opalum. Nästa steg är nu att licensiera ut tekniken till tillverkare av produkter med små högtalare och krav på låg strömförbrukning. Bolaget uppger att man redan har mötts av stort intresse från ledande tillverkare av mobiltelefoner och konsumentelektronik.

– Vi är glada över att ha fått in en så stor och erfaren investerare som Industrifonden, säger Pär Gunnars Risberg, vd och grundare av Actiwave. Med deras kapital och kompetens kommer vi att kunna lägga in en högre växel i vår expansion.

Detta är Industrifondens andra nyinvestering under verksamhetsåret 1 juli 2012 – 30 juni 2013, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.