Annons

Robotstyrning med MCU

Renesas Electronics driver på utvecklingen av robotsystem för intelligens vid industriella ändpunkter genom att utöka Renesas 32-bit RX65N mikrokontroller med stöd för DDS-XRCE (Data-Distribution Service for Extremely Resource Constrained Environments), en av de kommande protokollstandarderna för ROS 2-kommunikation. Renesas stöd för DDS-XRCE möjliggör utveckling av programvara som styr sensorer och ställdon i robotsystem.

Robot Operating System (ROS) är ett ramverk som tillhandahåller bibliotek och verktyg för utvecklare inom robot-communityt. Det har funnits förnyat intresse att utöka ROS till inbyggda MCU för att accelerera utvecklingen av servicerobotar. Utvecklingen av ROS 2 tillgodoser dessa behov.
Renesas implementerade en eProsima Micro XRCE-DDS-klient på en RX65N MCU. Med hjälp av två RX65N MCU-baserade kort – en som en sensor för robotens ögon och näsa, och en som ett ställdon för robotens händer och ben – har Renesas verifierat att kontroll av och kommunikation med dessa enheter kan ske med DDS-XRCE. All programvara som användes i den här demonstrationen kommer att göras tillgänglig som öppen källkod under fjärde kvartalet 2018.
– Vi är glada att Renesas stödjer DDS-XRCE, vilket utökar ROS 2 och möjliggör dess användning i MCUer. Arbetet kommer att ge expandera ROS-communityt ytterligare, säger Brian Gerkey, VD för Open Robotics. Vi är glada att Renesas har valt eProsima som den primära DDS-XRCE-lösningen.
Renesas stöder aktivt ROS-communityt, och är guldsponsor till ROSCon JP 2018, som hölls i Tokyo den 14 september 2018, och bronssponsor av ROSCon 2018, som hölls i Madrid 29-30 september 2018.

Comments are closed.