ZTE levererar LTE i Sverige och Danmark

ZTE ska leverera ett LTE TDD/FDD-nätverk i Sverige och Danmark till teleoperatören Hi3G. Dessutom ingår en 3G-utbyggnad i avtalet.

Enligt avtalet kommer basstationerna att baseras på ZTE’s Uni-RAN (Software Design Radio)-teknik, vilket möjliggör för Hi3G att stödja både ett uppgraderat 3G-nätverk och de två versionerna av LTE: TDD (Time Division Duplex) och FDD (Frequency Division Duplex), med samma hårdvara. SDR-tekniken möjliggör också för Hi3G att genomföra framtida uppgraderingar av sin infrastruktur utan att behöva upphandla nya basstationer.

– Vi har valt ZTE för en ytterligare 3G-utbyggnad av 3G 900/2100 och för LTE mobila bredbandsnät i Sverige och Danmark på grund av möjligheten att rymma tre olika mobila standarder i samma fysiska infrastruktur samt den låga ägandekostnaden. Vidare uppfyllde ZTE:s avancerade LTE dual-mode-lösningar och snabba leveranstider våra krav, säger Hi3G:s vd Peter Ramel.

 Hi3G räknar med att utveckla sitt svenska och danska nät för mobilt bredband under 2011 och införa LTE-teknik med mycket snabba datahastigheter på upp till 100 Mbit/s.

Hi3G kommer att utnyttja sitt frekvensspektrum genom att rulla ut två versioner av LTE. De två versionerna brukar kallas Frequency Division Duplex (FDD) och Time Division Duplex (TDD). Den största fördelen med TDD-versionen är att den kan dra full nytta av det frekvensspektrum som avsatts för TDD till att maximera dataflödet i nätet. Hi3G har förvärvat 50 MHz TDD-spektrum i Sverige och 25 MHz TDD-spektrum i Danmark.

TDD-versionen av LTE används även i andra delar av världen, till exempel Kina. Användningen av TDD LTE i Kina kommer att underlätta den globala tillgången på TDD LTE-terminaler, skriver ZTE i ett pressmeddelande.

Comments are closed.