ZigBee-standard för styrning av belysning

ZigBee Alliance, som är ett globalt nätverk av företag för att skapa trådlösa lösningar inom energihantering samt för olika kommersiella och privata tillämpningar, meddelar att man slutfört utvecklingen och nu ratificerat sin senaste standard benämnd ”ZigBee Light Link” för trådlös styrning av LED-belysning.

Belysningsbranschen har nu fått en öppen, global standard som stöds av ett brett och konkurrenskraftigt ekosystem och som erbjuder trådlös styrning av några av världens mest effektiva och flexibla LED belysningslösningar, enligt ZigBee-alliansen.

Energieffektiva lampor, LED-armaturer, sensorer, timers, fjärrkontroller och switchar som byggts efter ZigBee Light Link ska enkelt kunna anslutas till ett enda nätverk, utan särskilda enheter för att samordna nätverket. Konsumenterna kommer enkelt att kunna installera produkter och lägga till extra enheter till sitt belysningsnätverk.

Liksom alla produkter som använder ZigBee-standarderna kan ZigBee Light Link-enheter styras över internet via datorer, surfplattor och smartmobiler. Konsumenterna kommer att kunna dra nytta av de många fördelarna med trådlös ljusstyrning och möjligheten att kombinera produkter från flera varumärken. ZigBee Light Link-standarden finns nu tillgänglig för alliansens medlemmar – för användning i produktutvecklingen.

Utvecklingen och valideringen av standarden leddes av branschledande belysningsexperter och GE, Greenwave Reality, OSRAM Sylvania och Philips. Det oberoende företaget TRaC Global har utfört testerna av de första ZigBee-certifierade produkterna som lämnats in av Atmel, Ember, Osram, Philips och Texas Instruments. Dessa kommer i sin tur att fungera som ”golden units” mot vilka framtida produkter, konstruerade i enlighet med den nya standarden, kommer att testas.

Comments are closed.