”Yama” invigde galleria i Kiruna

Den 1 september klockan 12.00 slog handelskvarteren upp dörrarna i Kirunas nya centrum. IRF-forskaren Masatoshi Yamauchi (Yama) var en av de åtta särskilt utvalda kirunaborna som fanns på plats för att öppna dörrarna till de tre olika galleriorna. Yama öppnade huvudentrén och hälsade besökarna välkomna vid galleria 8.


Den 1 september klockan 12.00 öppnade IRF-forskaren Yama dörrarna och hälsade kirunaborna välkomna till handelskvarter 8 i nya Kiruna centrum. Foto: Annelie Klint Nilsson

Bakom initiativet att låta kirunabor inviga handelskvarteren finns Kirunabostäder som mottog nomineringar från allmänheten under Kirunafestivalen.

Nomineringen av Yama löd:
“En jävla förebild med både hjärta, hjärna och pannben!”

– Jag är glad och hedrad över att ha blivit utvald till att vara en del av öppnandet av den nya stadskärnan och galleriorna, en historisk epok i stadsomvandlingen som har pågått under decennier, säger Masatoshi Yamauchi.

– Första gången jag hörde om stadsomvandlingen var 2001, vilket sammanföll med peaken på solcykel 23 med många norrsken. Bygget av den här platsen påbörjades vid peaken av solcykel 24 och det innebar på nytt många norrsken.

– Nu när vi närmar oss peaken av solcykel 25 innebär det att vi alla återigen kan förvänta oss många fina norrskenstillfällen. Kirunas nya stadskärna kommer att fortsätta att utvecklas under ytterligare en eller två solcyklar.

Varje ny solcykel är cirka elva år.

– Stadsomvandlingen innebär bland annat att de olika rymdaktörer som finns i Kiruna nu får kortare avstånd till varandra. Det är även en historisk epok för all gruvindustri som visar omställningen till hållbar underjordsbrytning samt för alla dem som tagit fasta på att bygga en effektiv och välkomnande stad och sett till att tillgängligheten är bra för fysiskt funktionshindrade som jag.

Comments are closed.