Xeon Phi ger superdatorprestanda

Efter flera år av forskning och samarbeten lanserar nu Intel hjälpprocessor Intel Xeon Phi. Lanseringen är tänkt att resultera i superdatorer med extrema prestanda till hjälp för forskning inom en mängd olika områden såsom universum, klimat, väder och medicin.

Professor Stephen Hawking och Cosmos Lab på University of Cambridge har fått tidig tillgång till Intel Xeon Phi-tekniken för användning i deras superdator:
– Jag är glad över att vår nya superdator COSMOS från SGI innehåller den senaste manycore-tekniken från Intel, Intel Xeon Phi-hjälpprocessorer, säger Hawking. Med vår nya kraftfulla superdator kan vi fokusera på att ytterligare upptäcka och förstå vårt universum.
Intel Xeon Phi används redan idag i sju superdatorsystem, som finns med på den senaste Topp500-listan över världens kraftfullaste superdatorer. Ett av dessa är Beacon, som med 2,44 gigaflop per watt är det mest energieffektiva systemet på listan. Beacon finns installerat på National Institute of Computational Sciences vid universitetet i Tennesse. Den kompletta To500-listan finns på www.top500.org.
Intel Xeon Phi 5110P finns idag i provkvantiteter och från 28 januari 2013 levereras volymkvantiteter med ett styckepris på $2 649. Under första halvan av 2013 kommer dessutom Intel Xeon Phi 3100-produktfamiljen att finnas tillgänglig med ett pris på under $2 000.

Comments are closed.