WWF prisar smarta energikällor

Vågkraft, energieffektiva LED-belysningssystem för växthus, soldriven laddning för elbilar och mobiltelefoner paketerade som tjänster – samt produktion av pellets från biomassaavfall för effektiva spisar. Idag prisar WWF vinnarna i ”Climate Solver”.

Idag delar Världsnaturfonden WWF ut utmärkelsen ”Climate Solver” för klimatinnovationer – i år med fokus på smarta energitjänster, inte minst med tanke på fattiga utvecklingsländer. Bland dem som belönas finns entreprenörer som satsar på vågkraft, energieffektiva LED-belysningssystem för växthus, soldriven laddning för elbilar och mobiltelefoner paketerade som tjänster – samt produktion av pellets från biomassaavfall för effektiva spisar.

– I dagarna har Världsbanken i en ny rapport visat att vi går mot en värld med 4 graders temperaturhöjning år 2100. Om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar, måste vi snabbt överge vårt beroende av ohållbara energisystem och satsa på ren och förnybar energi. Det finns gott om klimatinnovationer med en potential att radikalt minska utsläppen av koldioxid, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i Sverige.

Det största hindret för framgång för nya tekniker är bristen på finansiering både från staten och det privata näringslivet. Miljöteknikbranschen omsätter över 200 miljarder euro globalt – vilket motsvarar intäkterna från den globala elektronikindustrin, menar WWF.

– Det är hög tid för den finansiella sektorn att ta en mer aktiv roll och stötta lösningar som drastiskt minskar koldioxidutsläppen. Finansiella aktörer behöver öka sin kännedom om hur deras investeringar påverkar vårt klimat. I samråd med politiska beslutsfattare kan de bidra till att utveckla finansieringsmodeller som ökar investeringarna i omställningen mot ett hållbart energisystem, säger Magnus Emfel, ansvarig för klimatinnovationer WWF.

WWF Climate Solvers 2012:

Solelia Greentech AB – solcellsladdning för elbilar.
www.solelia.se
Solelia Greentech hyr ut och säljer soldrivna laddningsstationer till företag för laddning av elbilar och hybrider med helt ren solel. Den el som inte används för laddning direkt när solen skiner sparas på ett särskilt solkonto som kan användas senare.

Emerging Cooking Solutions AB.
 www.emerging.se
Tillverkar pellets från biomassaavfall som erbjuds i abonnemangsform tillsammans med effektiva spisar i utvecklingsländer, där avskogning och energifattigdom är svåra utmaningar.

Heliospectra – Effektiv växthusbelysning.
www.heliospectra.com
Företaget utvecklar ett smart ljussystem som både gynnar tillväxten hos plantor i växthus och sänker energiförbrukningen. Sensorer läser av om plantorna får för mycket eller för lite ljus och reglerar lamporna. Energi sparas eftersom lamporna utnyttjar en större del av ljusets spektrum och bara används när de behövs.

HiNation AB – HiLight Solar Light och laddning.
www.hination.com
HiLight är en solcellsdriven lampa med laddningsfunktion för belysning och laddning av mobiltelefoner, MP3 och liknande för den stora del av världens befolkning som saknar tillgång till modern elektricitet.

Waves4Power AB – Ocean Power.
www.waves4power.com
Utvecklar, bygger och säljer en hållbar vågkraftteknik som möjliggör användning av den stora potential energin i havsvågor erbjuder för att skapa elkraft.

Comments are closed.