Silex blev Årets Elektronikföretag

Årets Elektronikföretag 2012 blev Stockholmsbaserade Silex Microsystems. Företaget har sedan starten år 2000 vuxit till att bli världens största renodlade MEMS-foundry, med en omsättning över 300 miljoner kronor förra året.

 

Edvard Kälvesten och Niklas Svedin, Silex Microsystems AB, tog emot priset som Årets Elektronikföretag 2012 av Gunnar Lilliesköld, Elektronik i Norden

Årets Elektronikföretag utsågs som vanligt på Elektronik i Nordens BranschPunsch. I juryn för priset sitter representanter för Branschorganisationen Svensk Elektronik och Elektronik i Norden. Priset delades ut för 33:e gången och bedömningsgrunderna är traditionsenligt både tekniska och ekonomiska. Det räcker alltså inte med en hög tekniknivå och bra produkter. Företaget måste också vara välskött, ekonomiskt framgångsrikt och ha bra framtidsutsikter.
– Idag kan vi 2 200 kvadratmeter renrum där vi kan producera 150 000 åttatumswafers och 100 000 sextumswafers per år, säger Niklas Svedin, COO och grundare av Silex. Det gör oss till världens största "Pure Play"-foundry.
Silex har haft en bra utveckling ända från starten, men de senaste två åren har överträffat allt.
– 2010 och 2011 har varit fantastiska och vi ser en fortsatt tillväxt. Tittar vi på resultatet över åren ser vi en tillväxt från mindre än 50 miljoner 2005 till dagens dryga 300 miljoner. Då var ändå 2008 och 2009 dåliga år för vår bransch.
Silex är specialister på mikromekanik av olika slag och tillverkar allt från accelerometrar och MEMS-mikrofoner till kiselbärare för 2,5D- och 3D-komponenter. Användningen av MEMS-teknik ökar kraftigt i världen.

 

Lena Norder och Tommy Jägermo försökte få BranschPunsch-deltagarna att gissa rätt vinnare med hjälp av allt mer detaljerade ledtrådar

Läs mer om Silex i specialartikeln "Silex är världens största renodlade MEMS-foundry "

Comments are closed.