Wolfspeed tar över Infineons RF-halvledare

CREEs verksamhet för RF-halvledare, Wolfspeed, skulle förra året ha förvärvats av Infineon. Nu blir det i stället tvärtom: Wolfspeed övertar Infineons RF-effekthalvledare.

Affären, som innebar att Infineon skulle köpa Wolfspeed, var nästan klar. Affären var undertecknad av parterna. Det var bara en liten detalj: USAs CFIUS, Committee on Foreign Investments som skulle godkänna transaktionen.  Men det blev ett nej. Parterna kunde dock så småningom finna en annan lösning, tillkännagiven i två steg:
* Den 26 mars  ( Se  https://www.elinor.se/langtidsavtal-mellan-cree-och-infineon.html ) blev ett avtal klart att Cree kommer att förse Infineon med 150 mm SiC–wafers. Infineon har redan tillverkningslinor för att processa dessa, med syfte att kunna öka leveranser till applikationer som bland annat spänningsomvandlare för solceller och komponenter för elfordon.
* Den 6 mars blev nästa steg i samarbetet mellan företagen. Cree köper Infineons verksamhet för RF-effekttransistorer och moduler (MMIC) i LDMOS-teknik för att kunna bredda sortimentet från Wolfspeed som redan har effekthalvledare i såväl SiC som GaN på SiC-substrat. Framför allt tänker sig Wolfspeed nå en komponentmarknad för snabbare 4G-nät och för en övergång till 5G.

I köper ingår fabriken i Morgan Hill – den som Ericsson en gång startade. Där ingår såväl kapsling som test av LDMOS och GaN på SiC. Totalt berör affären 260 personer i Morgan Hill, Chandler, Finland, Sverige, Kina och Sydkorea.
För att överföringen skall ske smärtfritt kommer Infineon att i huvudsak sköta verksamheten under kommande 90 dagar.
Ett långtidsavtal innebär att Infineon skall leverera LDMOS-wafers från sin tyska fabrik i Regensburg samt genomföra kapsling och test i sin anläggning i Malaysia.

Comments are closed.