Vinstras för Qualcomm

I samband med Qualcomms rapport om företagets tredje kvartal kom beska besked. Qualcomm redovisade ett vinstras på 47 procent jämfört med samma kvartal förra året och kvartalsomsättningen var ned hela en miljard dollar. Nu väntar uppsägningar för 4.700 (15%) anställda hos företaget.

I samband med att Qualcomm redovisade sitt tredje kvartal avslöjade mobiljätten planer på att minska de årliga kostnaderna med 1,4 miljarder dollar. Omsättningen för det tredje kvartalet var 5,8 miljarder dollar, en nedgång med 1 miljard dollar på årsbasis och 1,1 miljarder sekvensiell – men i linje med vad marknaden förutspått.

Till följd av en avmattning av tillväxten inom branschen för smarta mobiltelefoner är även företagets prognos för framtiden dyster. Företaget räknar med en fortsatt nedgång på 15 – 30 procent för sitt kommande kvartal jämfört med förra året. Företaget bedömmer att de kommer att sälja 170 till 190 miljoner av sina MSM mobiltelefonkretsar, en minskning med 19 till 28 procent jämfört med föregående år. Qualcomm tillskriver nedgångarna bland annat en minskning av licensintäkterna och en minskad efterfrågan på företagets uppsättningar avancerade chip från en stor kund – sannolikt Samsung – samt en lägre än väntat försäljning i Kina.

Trots nedgångarna i försäljningen förblir chip till mobiltelefoner en attraktiv marknad för Qualcomm som räknar med en förbättring i Kina i slutet av året. Man förutspår också att utbyggnaden av lte kommer att förbättra marknaden för företaget i Kina. Qualcomm hoppas också kunna utnyttja sina SoC IP inom andra delar av marknaden och kommer att fokusera på nätverk, mobila datorer och Internet of Things samt inom datacenters och små mobiltelefoniceller.

Qualcomm har även andra problem att brottas med. Europeiska kommissionen har inlett två formella "antitrust"-utredningar som gäller företagets agerande inom chip-uppsättningar för konsumentelektronik. Den första utredningen kommer att undersöka om  Qualcomm har brutit mot EU: s antitrust-regler som förbjuder missbruk av en dominerande ställning på marknaden genom att erbjuda ekonomiska incitament till kunder under förutsättning att de uteslutande eller nästan uteslutande använder företagets chip. Den andra utredningen kommer att undersöka om Qualcomm bedrivit "underprissättning" (erbjuda priser som ligger under kostnaderna) i syfte att tvinga sina konkurrenter ut från marknaden.

Comments are closed.