Via tar upp kampen

Intels lansering av Atom-processorn har lett till massor av effektsnåla Atom-baserade produkter. Det har på ett övertygande sätt bevisat behovet av effektsnåla x86-processorer.
Men Intel är inte längre ensamma på banan. I en rad tester framstår nu Vias nya Nano-processor som klart konkurrenskraftig. Effektförbrukningen i aktivt läge är visserligen något högre, men effektförbrukningen i förhållande till prestanda är minst lika bra.

Arkitekturen för Vias Nano-processor offentliggjordes tidigare i år under namnet Isahia. Arkitekturen är mycket avancerad, med "out of order"-exekvering, stöd för 64 bit, virtualisering och SIMD-standarden SS3 för multimediaacceleration. Trots detta kräver konstruktionen "bara" 94 miljoner transistorer i en 65 nm-process (Atom tillverkas i 45 nm).
Nano-processorn tillverkas i versioner från 1 GHz upp till 1,8 GHz. Processorn är pinkompatibel med den nuvarande C7-processorn, men har dramatiskt mycket högre prestanda. Effektförbrukningen i viloläge är 100 mW för alla varianter upp till 1,6 GHz klockfrekvens. Den snabbaste varianten kräver 500 mW.
En intressant detalj i sammanhanget är att Intel enligt uppgift har lagt restriktioner på moderkortstillverkarna för att få lov att använda Atom-processorn. Moderkorten får inte ha inbyggd digital videoutgång. De får inte ha mer än en minnesexpansionsplats och de får inte ha den bredaste PCI Express-expansionen (PCIe x16), som framför allt används för grafikkort. Via väljer i stället att uppmuntra moderkortstillverkarna att lägga in så avancerade gränssnitt som möjligt.
Vias Nano-processor finns fortfarande bara i provkvantiteter, men massproduktionen är på gång. Framgångarna för Atom lär knappast vara någon nackdel för Via.

 

Comments are closed.