Annons

Varning för hunden!

Hunden må vara människans bästa vän, men när det gäller din smartphone, laptop eller platta kan de vara värsta marodören. 450 miljoner kronor har det kostat oss de senaste fem åren på att reparera eller ersätta terminaler som skadats av våra husdjur. Försäkringbolaget Square Trade har gjort en litet udda undersökning.

Vanligast i Sverige är att husdjuret är svartsjuk och vill ha uppmärksamheten vi lägger på vår bärbara terminal. Det uppger försäkringsbolaget Square Trade som har undersökt hur ofta husdjur orsakar skador på våra vanligaste mobila terminaler och kommit fram till att mer än en av tio olyckor i Sverige är orsakade av hund eller katt.

Norska husdjur värst i Europa!
Ovanstående kan jämföras med grannlandet Norge som toppar den europeiska undersökningen och där mer än vart fjärde hushåll råkat ut för en skada orsakad av ett husdjur. Bäst uppför sig husdjuren i Österrike där bara åtta procent av skadorna beror på okynniga husdjur.

Andra intressanta resultat som försäkringsbolaget pekar på är:

  • Vanligast i Sverige är att husdjuret tuggat på enheten (59 procent) och ofta samtidigt som ägaren använder den, (58 procent).
  • Viftande svansar och tassar på fel ställen har även knuffat ner terminaler från bord och spillt vätska på dem eller så har de klivit eller hoppat  på dem.
  • Värst uttsatta är bärbara datorer (56 procent av skadorna i Sverige), 29 procent drabbade smartphones och 15 procent plattor.

Square Trade tycker också att du ska se upp lite extra om hunden eller katten som väger för mycket. Risken för en olycka ökar då med hela 119 procent. För de som äger både hund och katt är det dubbelt trubbel. De löper 85 procent högre risk att råka ut för en skadad terminal än om du bara har ena eller andra.

– Det är onekligen ett dyrt misstag att använda en smartphone för runt 6 500 kronor som tuggleksak, inte minst med tanke på att det är den terminal de flesta av oss har svårt att leva utan, säger Kevin Gillan, europeisk vd för SquareTrade.

I 52 procent av fallen i Sverige låg svartsjuka bakom skadan medan 27 procent berodde på att husdjuret var lämnat ensamt och hade tråkigt. Bara 10 procent berodde på att hunden eller katten var arg, enligt Enligt Square Trade.

– Husdjur har samma emotionella register som vi ägare har och lika ofta som de är glada kan de också bli svartsjuka, uttråkade eller arga, säger Arden Moore, certifierad hund- och kattpsykolog och erkänd internationell husdjursexpert. Det är frestande för djurägare att sätta sig ned med sin platta, smartphone eller laptop, så fort de kommer innanför dörren, men det är viktigt att de ger sina husdjur lika mycket uppmärksamhet, om de inte vill att de ska ta sig för alla möjliga upptåg.

Datakällor:
SquareTrade Pet Accidents Study 2015 samlade med hjälp av panelföretaget Qaultrics in information från husdjursägare i Europa. Den nätbaserade studien genomfördes i mars 2015. Enkäten översattes till elva språk och distribuerades i Finland, Danmark, Sverige, Norge, Spanien, Italien, Frankrike, Portugal, Tyskland, Österrike, Polen, Belgien och Nederländerna.

Studien samlade in information från mer än 16 000 katt-, och hundägare, varav 1 847 i Sverige. SquareTrade använde två externa datakällor för att extrapolera resultatet; befolkningsstatistik från “Principles and Recommendations for Population and Housing Censuses (Revision 2), Department of Economic and Social Affairs, United Nations Statistics Division, 2008”; samt statistik för husdjursägande från “the European Pet Food Industry Federation’s Facts and Figures study, 2012.”

Comments are closed.