Världens första Dual Cell HSPA+ och LTE-nätverk

Mobiloperatören CSL i Hong Kong och ZTE är redo att ta världens första Dual Cell HSPA+ och LTE-nätverk i drift, samtidigt på samma infrastruktur. Möjligheterna med det nya nätet demonstrerades vid evenemanget LTE Asia 2010 i Hong Kong.

CSL och ZTE demonstrerade USB-modem som kan koppla upp mot både LTE och HSPA+-baserade nät samt multimediaapplikationer och supersnabb filöverföring som till exempel nedladdning och strömning av HD-video. Allt för att ge deltagarna vid evenemanget en försmak av de tjänster som blir tillgängliga med det nya LTE-nätet i Hong Kong.
CSLs befintliga Next G (3G) nätverk i Hong Kong möjliggör redan idag för konsumenter att ta del av en uppsjö nya applikationer och tjänster. Nätverket som bygger på ZTEs mjukvarubaserade plattform SDR, Software Defined Radio, uppgraderas nu med Dual Cell-teknik som gör att infrastrukturen kan användas till att leverera både ett HSPA+ och ett LTE-nät, samtidigt.
– CSLs datatrafik har ökat 40 gånger sedan lanseringen av Next G-nätverket i Mars 2009, säger Christian Daigneault, CTO hos CSL. Det finns ett stort behov av LTE i Hong Kong.
Med SDR-teknik från ZTE kan operatörer uppgradera sina nätverk genom att endast använda programvara. I vanliga fall skulle utvecklingen av ett LTE-nät kräva att en operatör bygger och driver två separata nätinfrastrukturer. Flexibiliteten i SDR-tekniken minskar på det här sättet betydligt svårigheterna med att uppgradera till nästa generations teknik.

Comments are closed.