Vår i luften

Segelbåten är vaxad, målad och sjösatt. Utanför fönstret står körsbärsträdet i full blom och solen går upp halv fem på morgonen. Jag känner inte alls för att skriva om neddragningar och finansproblem.

Så jag tror faktiskt att jag struntar i problemen idag. De finns säkert kvar nästa vecka också. Och det finns en hel del positiva trender.

En intressant trend är att teknikutbildningarna ser ut att bli mycket mera eftertraktade. De tekniska högskolorna har fått betydligt fler ansökningar än tidigare och det är alldeles utmärkt. Teknikutbildning är en relativt säker väg till vettiga arbetsuppgifter. Att ha en teknikutbildning i botten är alltid bra, även om man inte råkar bli konstruktör.

Högskolorna har dessutom på senare år lärt sig att kombinera teknikutbildningar och ekonomiutbildningar och det är en lämplig bas för allt från företagsledare till politiker. Tänk bara hur praktiskt det skulle vara för en politiker att kunna skapa och använda modeller.

En annan användbar trend är den mot kompletta och billiga plattformar. Den som har en bra idé och hyfsat mycket tid kan ta fram nästan vad som helst utan att det blir särskilt dyrt. Vägen från idé till fungerande prototyp är idag dramatiskt mycket enklare och billigare än bara för några år sedan. Vägen från prototyp till volymproduktion är också den betydligt enklare än förr, även om det förstås krävs pengar för att gå till volymproduktion. Men det är betydligt enklare att skaka fram pengar om man har en fungerande produkt att visa upp.

Så på många sätt lever vi i fantastiska tider. Det har aldrig varit så lätt att realisera idéer som nu och det har aldrig varit så lätt att nå ut på världsmarknaden som det är idag. Möjligheterna är större än någonsin.

Det är klart – man kan också välja att bli deprimerad över nedlagda bilfabriker och vikande marknader. Och ibland både regnar och blåser det.

Men det är betydligt trivsammare att ta en promenad i skogen, ta en paddeltur i skärgården eller en cykeltur ut på landet. Det brukar dessutom stimulera till bra idéer.

Vi ses i skärgården.

Comments are closed.