Vändning för halvledarmarknaden

Efter ett uselt första halvår blev tredje kvartalet något bättre för halvledardistributörerna, enligt DMASS-organisationen. Det värsta verkar vara över.

2009 kommer att bli ett av de sämsta åren för europeisk halvledardistribution de senaste 20 åren. De första nio månaderna innebar en minskning med 27 procent jämfört med 2008. Men den kraftiga nedgången har planat ut det senaste kvartalet. Tredje kvartalet 2009 slutade med en försäljning på 926 miljoner Euro, vilket "bara" är en minskning med 23,4 procent jämfört med samma period 2008.
Det finns gott hopp om att marknaden skall återhämta sig ytterligare och DMASS, Distributors’ and Manufacturers’ Association of Semiconductor Specialists, tror på en total minskning för året på mellan 20 och 25 procent.
– Det verkar som om den dramatiska nedgången är över och att vi är på väg mot en återhämtning, säger Georg Steinberger, ordförande för DMASS. Idag ser vi en snabbt ökad orderingång och i en del fall leveransproblem. Frågan är nu om vi får en verklig återhämtning eller en lagerkorrektion som planar ut under första halvåret 2010.
De olika regionerna i Europa visade inga stora skillnader. Tyskland, som är den största regionen, minskade med 24,9 procent till 315 miljoner Euro i tredje kvartalet jämfört med samma period 2008. Italien minskade med 27,8 procent till 91 miljoner Euro, Storbritannien minskade med 22,8 procent till 86 miljoner Euro och Frankrike med 22 procent till 73 miljoner Euro. Norden föll med 26,2 procent och Östeuropa med 24,4 procent.
– Krisen verkar ha raderat ut många av de skillnader som funnits mellan regioner i Europa, speciellt i förhållande till Östeuropa. Den europeiska elektronikindustrin har förhoppningsvis nått botten överallt och nu gäller det att stärka produktionsbasen igen.
Den enda produktgruppen som klarade sig med ensiffrig nedgång var minnen (-6,5 %). Analoga komponenter minskade med 20,7 procent, medan MOS-mikroprocessorer minskade med 27,7 procent.
– Men vi kan hoppas på tillväxt i en del produktområden redan under fjärde kvartalet i år. Orderingången är stark och förhållandet mellan order och fakturering är äntligen positivt.

Comments are closed.