Ultrasmå SAW-filter för 5G

Murata lanserar en ny serie ytvågsfilter (SAW) i 1612-storlek och 0907-storlek. Filtren är speciellt anpassade för 5G-marknaden.

De nya filtren är avsedda för smarta telefoner, routers, M2M-moduler och andra IoT-enheter. SAYAV/SAYAR-serien (i 1612-storlek) används för duplexering, medan SAFFW-serien (i 0907-storlek) används för Rx-filtrering.
De ultrasmå komponenterna gör det möjligt att ta fram kompaktare konstruktioner, vilket bland annat tillåter större batterier i en given telefonstorlek. Nya telefoner tenderar att ha fler och mer avancerade kameror. Något som både kräver utrymme och ökar energiförbrukningen.
Nya telefoner har också stöd för fler frekvensband och använder nya tekniker som MIMO för att förbättra mottagningen. Med stöd för 5G ökar komplexiteten ytterligare.
Allt det här ställer krav på mindre RF-komponenter och det gäller speciellt SAW-komponenterna som ligger mellan antenn och tranceiver. I en modern smart telefon som kan användas överallt finns upp till 30 eller 40 SAW-enheter.

Comments are closed.