Ny global standard för intelligent belysning
En ny global standard för intelligent belysning kan vara det största genombrottet sedan E27-sockeln. En standardisering öppnar upp för helt nya möjligheter när framtidens belysning kommer att baseras på IoT och SR-teknologi.
Vem investerar i gårdagens belysningsteknologi när intelligent belysning nu är standard? På Signify (tidigare Philips Lighting) tror man att det handlar om allt färre.
Signify har arbetat med en standardisering för smarta belysningslösningar baserade på SR-teknologi som resulterat i DiiAs utökade DALI-standard D4I vilket kommer att förenkla framtidens armaturdesign. Standardiseringen är samtidigt ett stort steg mot massadoption och få företag kommer att välja att stå utanför.
Enligt Jonas Modigh, Business Development Manager på Signify Nordics, öppnar den globala standarden dörrarna till mer flexibla och energieffektiva belysningslösningar.
– Vi har länge arbetat mot en ny global standard inom smart belysning och det är frukten av det arbetet vi nu plockar. Med den globala standarden tror vi att övergången till mer intelligenta belysningslösningar verkligen kommer att sätta fart.
Den globala standarden handlar inte bara om att ge kunderna smartare belysningslösningar. Standarden säkerställer bättre energieffektivitet, mer flexibilitet och enklare installation. Anslutna komponenter som armaturer och sensorer kan nu styras trådlöst.
– Teknologin gör att intelligenta armaturlösningar blir mycket enklare än vad vi tidigare har sett. Nu kan armaturerna kommunicera trådlöst och rapportera data, diagnostik och energiförbrukning.
– Den globala standarden ger slutkunderna sinnesro så att de kan ta teknologin till sig och utnyttja den. Med en harmoniserad standard att luta sig på kommer efterfrågan på kompatibla komponenter, som sensorer, LED-driftdon och LED-moduler att bli ännu större på marknaden. Det är ett steg mot att bli tillgängligt för alla och det ger mer flexibla lösningar och nödvändiga energibesparingar.
I ett nyligen realiserat projekt i en svensk skola med 10 klassrum installerades totalt ca 90 st trådlöst styrda armaturer med SR teknik samt trådlösa tryckknappar. Inget styrkablage mellan armaturer eller tryckknappar behövdes i klassrummen.
Installationen var mycket kostnads- och tidseffektiv då driftsättning och programmering av samtliga klassrum utfördes på mindre än en timme. Såväl elinstallatör som slutkund var mycket positiva till helhetsresultatet.
Erik Söderberg, kommersiell chef för Signify Nordics, välkomnar också den globala standarden och de nya möjligheterna som teknologin ger.
– Under 2019 kommer vi att ta flera spännande steg och lansera nya funktioner. Dessa inkluderar bland annat trådlöst styrda LED-driftdon och API-lösningar. Just nu finns det en våg av nya möjligheter i uppkopplade belysningslösningar som kommer att bli standard.
– Det tog lite drygt 10 år att göra LED till standard inom belysning. Många menar att det kommer att gå mycket snabbare innan all ny belysning är trådlöst uppkopplad.
DiiA (Digital Illumination Interface Alliance) är en global allians inom ljusindustrin som syftar till att främja belysningslösningar baserade på standardiserad DALI-teknologi (Digital Addressable Lighting Interface).
DiiA grundades av sju ledande belysningsföretag: Erco, Helvar, Insta, Lutron, Osram, Tridonic och Philips Lighting.
Filed under: Utländsk Teknik
Inte för att jag tror att så många verkligen är elöverkänsliga / elallergiker, men det måste bli en mardröm för dem som är / tror att de är det och mår illa bara de ser en påslagen mobiltelefon eller en trådlös router.
Det är nog svårt att se hur elöverkänsliga/elallergiker skulle kunna få det värre än idag. Alla WiFi-routrar täcker redan in alla bostäder och fältstyrkorna från 3G/4G/5G-basstationerna är inte att leka med de heller.
Kanske dags att börja sälja helkroppsskydd av samma typ som de skydd för bilnycklar och kreditkort som blir allt populärare. En ”onepiece” av mymetallnät eller annat liknande material. Det är väl en fin affärsidé?
Det säkraste är nog att inte berätta för mycket för eventuella elallergiker i bekantskapskretsen. Elpanik är inte kul det heller.
/göte
Jag som just investerat i en del armaturer från IKEA. De använde Zigbee och jag antar det kommer innebära en återvändsgränd om vi får en standard baserad på DALI.