Annons

Tysk omriktarplattform på plats

ABB har nu placerat världens mest kraftfulla havsbaserade omriktarplattform i Nordsjön. I full drift kommer DolWin2 att integrera 916 megawatt förnybar vindkraft till det tyska elnätet – vilket täcker elförsörjningen till en miljon hushåll.

ABB säger sig ha passerat en viktig milstolpe genom positioneringen av Dolwin beta i Nordsjön, världens mest effektstarka havsbaserade omriktarstation. Stationen, som är placerad på en offshoreplattform, är på 320 kilovolt med en effekt av 916 megawatt, vilket gör den till världens mest kraftfulla installation i sitt slag, med kapacitet att förse en miljon hushåll med ren energi.

Omriktarstationen till havs är en del av projektet DolWin2, under drift av kraftoperatören TenneT, som ska ansluta havsbaserad vindkraft från det så kallade DolWin-klustret i Nordsjön, som för närvarande världens största kluster av havbaserade vindkraftparker, till det tyska elnätet. Stationens huvudsakliga uppgift är att omvandla elen från vindkraftparkerna från växelström till högspänd likström för en effektiv och tillförlitlig överföring till elnätet på fastlandet.

Den kompletta plattformen väger runt 23 000 ton och är runt 100 meter lång, 70 meter bred och 100 meter hög. Plattformen transporterades förra året från Dubai, där den byggdes, till Aibelvarvet i Norge där den sedan har utrustats. För en vecka sedan lämnade den varvet för att efter fyra dagars transport nå sin slutliga destination i DolWin-klustret, 45 kilometer utanför den tyska kusten. DolWin beta använder ett innovativt självinstallerande, gravitationsbaserat strukturkoncept (GBS), med vars hjälp plattformen sakta ballastas ned till havsbotten genom att fylla de sex benen med vatten, vilket under de nästkommande veckorna kommer att ersättas helt och hållet med grus för att säkra plattformens permanenta position.

– Att få en så stor plattform på plats är ett av de svåraste momenten i leveransen av en havsbaserad kraftlänk, som kräver minutiös planering och perfekt samarbete mellan de inblandade parterna, och vi är glada för att detta viktiga och banbrytande projekt har gått så smidigt, säger Claudio Facchin, President för ABB:s division Power Systems."

ABB tilldelades nyckelansvar för konstruktion, byggnation, leverans och installation av den havsbaserade vindkraftlänken av den ledande europeiska kraftsystemoperatören TenneT. Leveransen omfattade den havsbaserade omriktarstationen, de havs- och landbaserade kabelsystemen och omriktarstationen på land.

Comments are closed.