Annons

Trycksensor med hög noggrannhet

Infineon lanserar nu en energisnål digital barometertryckgivare med en höjdupplösning på ±5 cm för användning i mobila och påklädbara elektronikprylar – så kallade Wearables – och produkter anpassade för sakernas Internet.


Infinions sensor DPS310 är utvecklad i MEMS-teknik och kan användas för utveckling av nya applikationer för navigering, platsbestämning, fitness, igenkänning av gester och väderövervakning. Till exempel kan den användas för så kallad ”död räkning” när GPS-signalen är otillräcklig eller för att mäta snabba väderförändringar i realtid.

Infineons nya tryckgivare bygger på principen för kapacitiv avkänning, vilket har fördelar gentemot motsvarande piezoelektriska trycksensorer då den garanterar en högre precision över ett brett temperaturintervall också vid snabba temperaturväxlingar. Detta är en fördel eftersom temperaturen inuti en mobil enhet kan förändras snabbt på grund av påverkan från olika värmekällor, enligt Infineon.

För att tillverka den nya tryckgivaren använder Infineon en processteknik för halvledare som ursprungligen utvecklats för bolagets fordonssensorer, som bland annat integreras i säkerhetsapplikationer såsom krockkuddar. Sensorn mäter 2,0 mm x 2,5 mm x 1,0 mm (8-pinnars LGA) och har till exempel en strömförbrukning på 3 μA vid 1 mätning per sekund, något som faller till knappt 1 μA i standbyläge. Ett integrerat FIFO-minne lagrar de senaste 32 mätningarna. Angivet tryckområde är 300 – 1200 hPa och temperaturområdet är -40° C – 85° C. Varje sensor kalibreras individuell och kalibreringskoefficienter och mätdata finns tillgängliga via sensorns I2C/SPI digitala gränssnitt som också kan användas för att programmera mätintervall med mera.

Provexemplar ska finnas tillgängliga i maj och volymproduktion är planerad till 3:e kvartalet 2015.

Comments are closed.