Tre ton datorer i utställning

"40 år med datorer i Uppsala universitets tjänst". Så lyder undertiteln på utställningen Tre ton minidatorer som öppnar på Museum Gustavianum den 21 juni. Utställningen visar upp datorer och datortillbehör från 1940-talet fram till nutid och berättar om hur de utvecklades och användes.

Så gott som alla föremål uppges vara utlånade av datorföreningen Update i Uppsala. Här finns bland annat en LINC-8, en 300-kilos minidator från Digital, som användes på psykologiska institutionen under 70-talet, sida vid sida med superdatorn Riemann på ett halvt ton som jobbat åt både Lotus Cars och matematiska institutionen, intill populära hemdatorer som Apple II och Commodore 64.

– Datorn och it-tekniken har gjort mer för människan än någon annan uppfinning i mänsklighetens historia. Här kan vi visa upp en enormt viktig utveckling i historien, säger John Worley, utställningsansvarig på Gustavianum.

Idén till Tre ton minidatorer föddes när Museum Gustavianum letade efter föremål ur universitetets samlingar till projektet Gömda och glömda, och kom i kontakt med datorföreningen Update, som grundades 1983 och har sina lokaler på Polacksbacken i Uppsala.

– Vi nappade direkt, eftersom vi alltid haft som syfte att främja intresset för datorer och sprida kunskap om vad de kan göra, säger Updates ordförande Viktor Ahlsten.

– Det är sällsynt att apparater från de senaste decennierna bevaras när de tas ur bruk. Hela den här samlingen skulle ha hamnat på soptippen om det inte hade varit för Updates insats, berättar Urban Josefsson, antikvarie på Museum Gustavianum.

Utställningen öppnar den 21 juni och pågår till 18 augusti vid Museum Gustavianum, Akademigatan 3 i Uppsala, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.