Intel investerar i svenska Flatfrog

Flatfrog Laboratories AB, ett svenskt företag som utvecklar ny teknologi för pekskärmar, offentliggör idag ett finansieringsavtal med Intel Capital värt 20 miljoner euro.

Intel Capital ansluter sig därmed till de befintliga ägarna, främst Invus och Sunstone Capital. Flatfrog ämnar använda det nya kapitalet bland annat till att kraftigt förstärka sitt utvecklingsteam i syfte att påskynda utvecklingen och kommersialiseringen av företagets multi-touchteknik för konsumentprodukter som Ultrabook och ”allt-i-ettdatorer”.

"Alltsedan vi började utveckla vår unika multi-touchteknik för lite mer än fem år sedan har vårt mål varit att erbjuda en helt perfekt användarupplevelse till ett överkomligt pris på konsumentmarknaden", säger Christer Fåhraeus, vd, styrelseordförande och grundare av Flatfrog. "Vi är övertygade om att med rätt pris och rätt teknik kommer varenda skärm i världen att vara en pekskärm. Tack vare den här investeringen och de möjligheter som samarbetet med Intel Capital ger kommer vi nu att kunna röra oss ännu snabbare mot målet."

Genom att använda sofistikerade algoritmer för att spåra fotoner som rör sig inuti den glasskiva som täcker skärmen kan Flatfrogs multi-touch teknologi omedelbart och precist känna av hundratals samtidiga beröringar och rörelser. Flatfrogs teknik bygger på optik i stället för den kapacitiva teknik som används i den stora majoriteten av dagens pekskärmsutrustade mobiler. Därför uppges skärmar som använder Flatfrogs teknik reagera på beröring, inte enbart direkt från fingrar utan även från handskar och andra material, som till exempel pennor.

"Att skapa en perfekt touch-upplevelse till mycket låg kostnad, och på ett sätt som gör det enkelt för tillverkare att använda i små såväl som mycket stora skärmar, är mycket komplicerat", säger Christer Fåhraeus. "Vi har ett stort team av fantastiska ingenjörer som har arbetat i flera år för att ta fram våra algoritmer, vår optoelektronik och optomekanik. Med nya investerare kan vi nu ta oss till en ny nivå. Vi är väldigt förtjusta över att Intel Capital nu blir en av våra ägare."

Lundaföretaget Flatfrog grundades 2007 av serieentreprenörerna Ola Wassvik och Christer Fåhraeus. Företaget innehar över 60 patentfamiljer inom optisk touchteknik. Nyligen började Flatfrog leverera sin första produkt som bygger på dess teknologi – FlatFrog Multitouch 3200 som uppges vara den tunnaste 32-tums multi-touch högprestandaskärmen på marknaden, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.