Trådlös tandläkarhjälp

Tandläkare kan nu trådlöst styra en poleringsapparat. Radiogränssnittet utgörs av ett par nRF24LE1 2.4GHz System-on-Chip (SoC) från Nordic.

Den batteridrivna produkten heter ZEN cordless Profy. Den har tagits fram av Discus Dental, ett företag som nyligen köptes av Philips. Hastigheten styrs med en fotpedal.
Att poleringsmaskinen inte belastas av någon sladd betyder att tandläkaren eller tandhygienisten lättare kan komma åt och arbeta utan det motstånd som en traditionell, metallklädd sladd ger.
Batterimatningen görs från ett 3,7 V laddbart litium-jon-polymerbatteri som laddas varje gång polermaskinen sätts i sin hållare.
I nRF24LE1 ingår en 8051-kärna som sköter produktens alla grundfunktioner, inklusive effektreglering och funktioner för till/från-läge. Dess icke flyktiga SRAM hanterar kalibrering av pedaltrycket, dess gränssnitt för pulsbreddsmodulering (PWM) styr motorhastigheten och den har en 12 bit A/D-omvandlare som övervakar batterispänningen (batterilivslängden).
När spänningen kopplas på lyssnar handenheten på uppdateringar från fotpedalen och modifierar motorvarvtalet efter dessa. Eftersom detta görs flera gånger per sekund kommer användaren inte att märka av detta. I stället upplever han samma respons som från en vanlig, kabeldriven putsmaskin.
Fotpedalen är utrustad med sex vanliga AAA-batterier. För att spara ström läggs kretsarna i sömnläge efter några minuters inaktivitet. Men de aktiveras åter så snart tandhygienisten sätter sin fot på pedalen. De avancerade sömnmekanismerna i nRF24LE1 gör att fotpedalens kretsar bara drar några få mikroampere i sovande tillstånd. Det gör att ZEN Prophy kan arbeta mellan två till tre månader för en uppsättning batterier.

 

Comments are closed.