Annons

TI lanserar rekordkretsar

Texas Instruments säger sig slå flera rekord med sina två senaste A/D-omvandlare. En av dem ska till exempel vara branschens första 16-bitars 1 GSa/s ADC och som uppnår över 70 dBFS signal-brusförhållande (SNR) vid 1 GSa/s. TI lanserar samtidigt även en ny digital förstärkarkrets med branschens minsta, fysiska fotavtryck jämfört med konkurrerande alternativ.

Texas Instruments (TI) meddelar att de lanserar vad företaget hävdar är branschens första och snabbaste 16-bitars ADC (ADS54J60) med två kanaler och en SNR på över 70 dB FS vid 1 GSa/s. Kretsen ska ha en mer än 3dB bättre SNR (70 dBFS vid FIN=170 MHz) jämfört med andra konkurrerande alternativ på marknaden, ett lågt brusgolv på -159 dBFS/Hz och ett värde på SFDR (spurious-free dynamic range) på 86 dBc. Det ger möjlighet till att ”hitta” svaga signaler i en omgivning av starkare, blockerande dito. Kretsen kommer i en 10 x 10 mm kapsel.

Till det kommer TI också med en kompakt 14-bitars ADC döpt till ADS54J54 med 500 GSa/s samplingshastighet och fyra kanaler. Kretsen har enligt TI ett 50 procents mindre fotavtryck (9 x 9 mm) än andra, jämförbara alternativ på marknaden.

Båda omvandlarna har stöd för det gränssnittet JESD204B och ska dessutom konsumera 20 procent mindre energi jämfört med andra alternativ.

För att komplettera signalkedjan lanserar TI också en 4,5 GHz fullt differentierad digital förstärkare (DVGA) med variabel förstärkning (LMH6401). DVGA:n ska enligt TI ha branschens vidaste bandbredd med DC-koppling och som medger signalfångst utan begränsning av de baluner (balanserad till icke-balanserad omvandling) som används i AC-kopplade system. Förstärkningen kan programmeras mellan -6 till 26 dB i steg om 1 dB och DC-kopplingen medger signalfångst av låga och höga signaler. Det ska enligt företaget ge möjligheter till full verifiering och analys av signaler i test- och mätapplikationer. OIP3 anges till 43 dBm vid 200 MHz och -63/-63 dBc andra och tredje ordningens harmonisk distorsion vid 1 GHz (2Vpp). Den förbrukar 355 mW vid 5V vilket enligt TI är 40 procent mindre än motsvarande, konkurrerande alternativ samt kommer i en 3 x 3 mm stor kapsel – mer än 40 procent mindre än konkurrerande förstärkare.

TI hittar tillämpningar för sina kretsar inom försvar och rymd, test- och mät och kommunikationsinfrastruktur.

Till kretsarna finns också utvecklingsmoduler (EVM) och mjukvara, kort för dataomvandlingsfångst, mönstergenerator samt IBIS-modeller. För förstärkaren finns också ett simuleringsprogram (TINA-TI).

ADC:n med 16 bitar finns i provexemplar idag och kommer att finnas tillgänglig under det fjärde kvartalet i år till priset 705 dollar i kvantiteter om 1000. 14-bitarsvarianten finns tillgänglig idag till priset av 500 dollar, också i kvantiteter om 1000. Förstärkarkretsen finns i provexemplar idag och ska finnas tillgängliga i juni till priset 10,95 dollar i kvantiteter om 1000.

TI kommer att visa upp kretsarna i nästa vecka på International Microwave Symposium (IMS) i Phoenix, Arizona.

Comments are closed.