TI lanserar IC för snabbladdning

Texas Instruments (TI) lanserar nu en ny IC avsedd för laddning av encelliga 5A litiumjon-batterier i en teknik som företaget hävdar reducerar laddtiden med 60 procent, jämfört med de motsvarande batteriladdare som finns på marknaden idag.

IC:n, som är döpt till bq25892, uppges kunna ladda ett encelligt 5A litiumjonbatteri till 80 procents kapacitet på 30 minuter och har stöd för laddning med 5 A, inspänningar på upp till 14 V och justerbar USB OTG-boost. Laddeffektiviteten anges till 91 procent vid 9 V inspänning och 3,5 A laddström och får då en temperaturstegring på 18oC. Det går också att minska överskottsvärmen genom att styra den integrerade kretsens temperatur och optimera termisk prestanda med en värmeregleringsslinga. Kretsen klarar också att tillfälligt leverera en toppström på 9 A i en ”systemenergisalva”.

Batteriladdar-IC:n är framtagen enligt företagets MaxCharge-teknik och är avsedd att användas tillsammans med kretsar utformade enligt TI:s batterimätningsteknik MaxLife. Som konstruktionsstöd finns en referensdesign (TIDA-00538) och bq25892 är kapslad i en 4 x 4 mm, 24-pinnars QFN-kapsel. Den är pin-kompatibel med företagets bq24192-familj och priset är satt till 2,5 dollar i kvantiteter om 1000 enheter.

Comments are closed.