Svenska instrument far till Jupiter

I dagarna meddelade den europeiska rymdorganisationen ESA att det blir franska Airbus som får bygga Europas nästa stora rymdfarkost JUICE (JUpiter ICy moons Explorer), som skickas till jätteplaneten Jupiter och dess isiga månar. Två svenska instrument kommer att finnas med på resan.

Teckning: ESA/AOES

Projektet inleddes 2012 och planen är att farkosten skjuts upp 2022 och når Jupiter 2030. Kontraktet för konstruktionen av farkosten är värt drygt 350 miljoner euro och drar i gång i Airbus fabriker i Toulouse i slutet av månaden. Två av de tio vetenskapliga instrumenten ombord kommer från Sverige.

De svenska instrumenten utvecklas av forskargrupper vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna och Uppsala. Det ena, PEP, ska mäta vilka typer av partiklar som finns kring Jupiter och dess månar för att ta reda på hur rymdmiljön fungerar i Jupiters väldiga magnetosfär. Det andra, RPWI, ska mäta radiovågor, elektriska och magnetiska fält och laddad gas, så kallad plasma, runt månarna för att undersöka om miljön under isen är lämplig för liv. IRF har fått finansiering från Rymdstyrelse för att utveckla sina instrument.

Institutet för rymdfysik, IRF, är ett statligt forskningsinstitut under Utbildningsdepartementet. IRF bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Mätningar görs i atmosfären, jonosfären, magnetosfären och runt andra planeter med hjälp av ballonger, markbaserad utrustning (bland annat radar) och satelliter. För närvarande har IRF instrument ombord på satelliter i bana runt fyra planeter: jorden, Venus, Mars och Saturnus. IRF har ca 100 anställda och bedriver verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund.

Comments are closed.