Svenska antenner i rymden

RUAG Aerospace i Göteborg har vunnit ett kontrakt från Northrop Grumman Corp. i Redondo Beach i Kalifornien för leverans av antenner till rymdteleskopet James Webb som skall efterträda Hubbleteleskopet. RUAG Aerospace Sweden AB, tidigare känt som Saab Space, har vunnit ett kontrakt i internationell konkurrens för leverans av antenner för kommunikation med markstationer på Hubbles efterträdare "James Webb Space Telescope" (JWST). RUAG Aerospace skall leverera både Ka-band och S-bandsantenner som skall monteras på en gemensam, styrbar plattform för att kunna optimera kommunikationsprestanda.

Ka-bandsantennen är en reflektorantenn med 60 cm i diameter och som tillverkas av kolfiberkomposit. Konstruktionen bygger på lång erfarenhet av konstruktion och tillverkning av liknande antenner med höga krav på precision och låg vikt som levererats både till nyttolaster på telekommunikationssatelliter och till krävande vetenskapliga applikationer. S-bandsantennerna som ingår i beställningen liknar dem som redan levererats till ESA's månmission SMART-1 och till NASA's kommande mission till månen, LCROSS.

Rymdteleskopet James Webb är ett samarbetsprojekt mellan NASA, ESA och den Kanadensiska rymdmyndigheten, CSA. Uppdraget skall bygga vidare på Hubbleteleskopets upptäckter när satelliten 2013 placeras i bana runt den så kallade. "andra Lagrangepunkten", L2. I L2 balanserar gravitationen från jorden och solen ut varandra och ger därmed en stabil observationspunkt. Huvudinstrumentet på JWST är ett teleskop för infrarött ljus med en huvudreflektor med 6,5 meters diameter för att fånga de mycket svaga signaler som återstår efter Big Bang.
Leveranserna från RUAG Aerospace i Sverige är planerade till slutet av 2010.
– Vi är stolta över att vi fått förtroendet att tillverka de här kvalificerade antennerna för ett så viktigt projekt som James Webb. Vi har tidigare levererat S-bandsantenner till Northrop Grumman till månmissionen LCROSS och vi vill gärna tro att vårt uppträdande som leverantör spelade en viktig roll i valet av oss förutom det vanliga, det vill säga pris och prestanda, säger Hans Fritz, försäljningsansvarig på RUAG Aerospace i Göteborg.

Comments are closed.