Supertunn kondensator driver smartcard

En 0,45 mm tjock kondensator från TDK kan laddas av en NFC-läsare på mindre än en sekund och därefter driva ett smartcard under lång tid. Kondensatorn har en kapacitans på 5 mF.

 

Dagens smarta kort har ingen inbyggd energikälla och fungerar bara så länge de är i kontakt med eller i närheten av en läsare. Det innebär bland annat att kortet inte kan ha en inbyggd display, något som skulle vara ytterst användbart i många fall.
Med TDKs tunna 5 mF-kondensator EDLC041720-050-2F-13, är det möjligt att hämta tillräckligt mycket energi från NFC-läsaren för att både köra kortet och ladda kondensatorn. Det innebär att det smarta kortet kan fortsätta att vara aktivt och till exempel visa hur mycket pengar som finns kvar eller annan viktig information. Med en kraftfullare kortläsare är det till och med möjligt att ladda kondensatorn på bara 0,1 s.
Eftersom ett smartcard får ha en tjocklek på maximalt 0,84 mm har det tidigare varit omöjligt att lagra energi i stora kondensatorer. Tjockleksbegränsningar av samma typ finns också i många andra tillämpningar och även där kan den extremt tunna superkondensatorn användas för energilagring eller som del av ett "energy harvesting"-system. Kondensatorn är 27 mm x 17 mm x 0,45 mm stor och klarar -20 °C to 60 °C. Kondensatorn klarar också de höga mekaniska och elektrostatiska påfrestningar som ett smartkort måste utstå.

Comments are closed.