Sting satsar på hårdvara

Den 26:e mars 2015 öppnas portarna till en ”hårdvaruhubb” i Stockholm avsett för nystartade företag med globala ambitioner som satsar på att utveckla hårdvara. Satsningen är döpt till ”Things” och ska ge stöd till dem som vill satsa på tillväxtområden såsom sakernas internet, elektroniska accessoarer, 3D-skanning och -printing och medicinteknik.

Initiativet till Things togs av inkubatorn Sting, som också initierade starten av Stockholms centrala ”co-working space för digitala startups”, SUP46. Things ska sammanföra nystartade bolag och industripartners i en unik, kollaborativ miljö. Officiella industripartners som ABB, Assa Abloy, Husqvarna, NCC och SEB får via partnerskapet nära tillgång till entreprenörerna på Things, och vice versa.

Ett brett utbud av relevanta teknikpartners, som Cisco och TeliaSonera, kommer också att spela en betydande roll på Things.

− Things är en oberoende aktör, det är inte ägt av investerare eller ett produktionsföretag − vilket skiljer sig från andra hårdvaruhubbar runt om i världen. Tillgången till maskiner för att utveckla och testa prototyper öppnar fantastiska möjligheter, och det nära engagemanget från våra industripartners är också unikt. Förutom kontakten med startups får de även en ny sorts arena att träffas på sinsemellan, säger Pär Hedberg, grundare och vd på Sting och initiativtagare till Things.

Things, som är beläget i ett speciellt anpassat 2000 kvm hus på KTH Campus Valhallavägen, har ambitionen att erbjuda startups enastående möjligheter för att utveckla prototyper, och betydande möjligheter att bygga lokala och globala nätverk som kan påskynda en internationell expansion. Things har plats för drygt 30 nystartade företag (kallade medlemmar) och består av delade arbetsutrymmen eller egna rum, eventutrymmen, mötesrum, en egen verkstad med laserskärare och 3D-skrivare, samt tillgång till specialutrustning och kunskap via partnerskap med KTH och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Bland medlemmarna som redan sitter på THINGS finns Volumental, en molnbaserad plattform för att skapa exakta 3D-modeller som kan användas för att specialanpassa produkter och tjänster, och Evothings, som erbjuder verktyg för effektiv utveckling av mobila appar inom sakernas internet (IoT), där mobiltelefonen ska kommunicera med uppkopplade saker och IoT- tjänster.

Med regelbundna hårdvarurelaterade event och flexibla, delade arbetsutrymmen och utvecklingsmöjligheter hoppas Sting att satsningen ska bli ett nav för innovation som samlar driftiga och inspirerande företag och individer i ett ekosystem. Andra fördelar för startups på Things. Dessutom erbjuds tillgång till ett etablerat nätverk av investerare, externa tjänster och tillverkare. På det här sättet vill man bli ett nordiskt nav för innovation och hårdvara likt Highway1 och Lab IX i San Francisco.

− Skandinavisk design har ett internationellt rykte för elegant funktionalitet och ren estetik. På Things sammanför vi teknik och design på ett väldigt svenskt sätt, men för en internationell marknad, och ansluter några av de mest innovativa individerna och företagen i hela världen. I fotspåren av Electrolux, Ericsson och Hasselblad, bland andra, kommer Tings att hjälpa fram nästa generation av teknik- och hårdvaruframgångar, säger Linda Krondahl, vd på Things.

Comments are closed.