STING investerar i tre unga teknikbolag

STING Capital investerar fem miljoner i det prisbelönta bildgranskningsbolaget OculusAI, cleantechföretaget Predect och multimediaföretaget Zebor Technology AB. I Zebors fall handlar det om en följdinvestering för fortsatt utveckling av företagets operativsystem och BIOS för embeddedsystem.

Predect har utvecklat en av marknadens första mät- och analyssystem för realtidstest av vattenkvalitet, som bland annat kan användas som larmskydd vid förorenat vatten.
– Om vår teknik hade använts av vattenverket i Lilla Edet skulle de omedelbart ha upptäckt att dricksvattnet var förorenat, menar Predects VD Orwar Eriksson. Vårt patentsökta system kan göra realtidstest av vattenkvalitén i exempelvis vattenreningsverk, inom livsmedelsindustri och kemiteknisk industri. Investeringen från STING Capital möjliggör bland annat att vi inom ett halvår kommer att kunna leverera två fullskalanläggningar till kunder inom vattenbranschen. Dessutom har även fem affärsänglar nyligen investerat 1, 5 miljoner i bolaget som ytterligare påskyndar utvecklingen.
OculusAi AB härstammar från forskning vid KTH och bolaget utvecklar teknik och system för avancerad bildanalys i realtid. Bolagets mjukvaruplattform kan exempelvis användas av communities och datingsajter för realtidsanalys av alla de bilder som laddas upp till sajterna. Med OculusAI:s teknik kan man automatiskt att rensa bort nakenbilder, vapen, stötande symboler eller tecken av olika slag, men det går också att rensa bort bilder på kända personer. Företaget grundades vintern 2007 och sysselsätter idag 11 personer.
Zebor Technology AB har utvecklat en multimediaplattform som inom något år kan vara basen för nya mobiltelefoner, digitalboxar och TV-apparater. Den tekniska grunden i multimediaplattformen är det egenutvecklade operativsystem ZDOS, som inte bara startar på under en sekund, utan även radikalt minskar strömförbrukningen. Företaget för idag samtal med flera av världens största tillverkare av multimediaprodukter för konsumentmarknaden. Sting Capital investerade i bolaget i oktober 2007 och genomför nu en följdinvestering.
– Investeringen möjliggör bland annat portering av webbläsare och OpenGL till operativsystemet ZDOS samt att kunna köra rörlig bild i FullHD på så lite som en 0,8 GHz plattform, säger Martin Ljunggren, marknadsansvarig på Zebor Technology AB.

STING (Stockholm Innovation & Growth AB) är ett helägt dotterföretag till stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholm stad. STING ger industriellt stöd och riskkapital till nystartade teknikbolag inom informations- och kommunikationsteknik, medicinsk teknik och energi/miljöteknik.

Comments are closed.