ST rankad etta

Små funktionella memskomponenter har gett ett lyft för STMicroelectronics satsning på mikromekanik. I Isuppli's senaste marknadsanalys rankas STMicroelectronics på första plats avseende rörelseavkännande sensorchip för portabla tillämpningar, i spelkontroller och så kallade smarta mobiltelefoner.

ST ökade sin försäljning från 96 miljoner 2007 till fjolårets 209 miljoner dollar, en tillväxt med 118 procent. ST:s framgångar är ett exempel på att mikromekanik idag också kan användas i kostnadskritiska tillämpningar och för bärbar utrustning med högt ställda krav på låg effektförbrukning. För några år sedan tog ST ett strategiskt beslut om sin satsning på komponentutveckling baserad på memsteknik och att investera 40 miljoner dollar i en dedikerad produktionslina för tillverkning av små robusta memsstrukturer i rörelsesensorchip, såsom två- och treaxlade accelerometrar och gyron. I produktionslinan, som placerades i en anläggning utanför Milano i Italien, tillverkas memsdelen i chipen på 8-tums wafers. ST:s memsbaserade komponenter används idag i Nintendo Wii, för att skydda hårddisken mot kraftiga stötar i till exempel datorer från Fujitsu Siemens och i en rad andra produkter på marknaden.

– För några år sedan insåg vi att de memsbaserade komponenter som då fanns på marknaden var allt för bulkiga och för dyra för att passa i tillämpningar inom konsumentelektronik. De hade också en för hög effektförbrukning, säger Benedetto Vigna, chef för STMicroelectronics MEMS and Healthcare, RF And Sensor Product Division.

Enligt Mr Vigna är det idag främst tre produktkategorier som lett fram till företagets kraftiga tillväxtökning inom området; funktioner i bärbara datorer, i smarta mobiltelefoner och i spelkonsoler. Och potentialen för fortsatt tillväxt är god. Accelerometrar till exempel, som används för att förbättra användargränssnittet i vissa modeller av mobiltelefoner, finns idag endast i cirka 10 procent av desamma. Dessutom ser Benedetto Vigna en mycket god framtida potential även inom andra områden som till exempel hälsovård. Nya produkter inom det området bedöms komma ut på marknaden under 2010.

– Jag är övertygad om att memstekniken har en stor framtidspotential vid utveckling och användning av många nya funktioner och produkter. Att vi blivit rankade nummer ett inom det här området av Isuppli är hedrande. Nu gäller det förstås för oss att också försöka behålla den positionen, avslutar Benedetto Vigna.

Comments are closed.