ST-Ericsson lanserar radioplattform i 40nm

ST-Ericsson meddelar att de utvecklat vad som uppges vara branschens första plattform i en 40 nm-process som kombinerar GNSS, Bluetooth och FM-radio för smartmobiler och surfplattor.

Under den pågående mässan Mobile World Congress 2012 i Barcelona presenterar ST-Ericsson en ny plattform döpt till CG2905, som ger stöd för GPS och Glonass-teknik, Bluetooth och FM-radio – allt integrerat i en enda krets med en 40 nm tillverkningsprocess. Produkten uppges komma att möjliggöra snabbare och mer exakt positionering, vilket i sin tur kommer att driva på efterfrågan på ”augmented reality”-tillämpningar och andra avancerade, lägesbaserade tjänster som är beroende av mycket exakta positionssavläsningar. Jämfört med ”GPS-only”-lösningar, förbättrar kombinationen av Glonass och GPS-teknik noggrannheten för positionbestämning i statsmiljöer där höga byggnader kan skymma satellitsignaler.

– ST-Ericsson har byggt CG2905 från grunden, säger Armand Guerin, chef för the connectivity division vid ST-Ericsson. Hellre än att sy ihop multipla kärnor för att bilda ett enda chip har ST-Ericsson investerat i en noggrann frekvensplanering, chip-isolering och ”caging”-tekniker för att säkerställa en sömlös samexistens mellan flera olika radiokretsar på chipet och inom systemet.

Med hjälp av integrering av passiva komponenter uppges ST-Ericsson avsevärt ha minskat antalet externa komponenter, vilket resulterar i en liten upptagen kretskortsyta. CG2905 finns i provexemplar ute hos kunder och förväntas finnas tillgänglig på marknaden under det andra halvåret 2012, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.