ST-Ericsson lanserar liten satellitmottagare

ST-Ericsson lanserar vad som uppges vara världens minsta satellitmottagare för både GPS- och GLONASS-positioneringssatelliter, avsedd för integrering i bärbara enheter.

 
Thierry Tingaud vid
ST-Ericsson

Mottagarkretsen uppges ge en mycket snabbare och mer tillförlitlig lokaliseringsbaserad tjänst. Jämfört med enbart GPS-tekniken ger kombinationen av GLONASS och GPS en dramatiskt förbättrad noggrannhet av positioneringen i täta ”stadsravin”-miljöer där höga byggnader riskerar att ge radioskugga för satellitsignalerna likväl som en betydlig minskning av den tid det tar för att initialt bedöma en enhets position.

ST-Ericssons krets CG1950 uppges bara behöva två externa komponenter för en hel systemlösning, jämfört med minst åtta externa komponenter för andra positioneringsmottagare på marknaden. Kretsen är byggd på en 45 nm nod vilket uppges ge tillverkare möjlighet att producera eleganta, enkla apparater som ger stöd för navigering med hög noggrannhet.

CG1950 är avsedd att integreras i mobiltelefoner, videokameror, kameror och andra mobila enheter. En låg strömförbrukningen ska ge möjlighet till kontinuerlig GNSS*-spårning under mer än 30 timmar vid matning med ett standard 850 mAh-batteri. Kretsen planeras att finnas i kommersiella handenheter under tredje kvartalet 2011 och ska finnas tillgängligt som en fristående komponent eller integrerad i ST-Ericssons kompletta mobiltelefonplattformar.

– Frustreringen att vänta på att enheten ska lokalisera var du är kommer att tillhöra det förflutna när mottagare kan ansluta till både GPS och GLONASS-satelliter. Det här genombrottet kommer också att innebära en mer exakt positionering, ökar efterfrågan på ”augmented reality”-applikationer och andra avancerade positionsbaserade tjänster som är beroende av mycket noggranna mätningar, säger Thierry Tingaud, chef för divisionen Entry solutions & Connectivity vid ST-Ericsson.

*) GNSS (Global Navigation Satellite System) är en generisk term för satellitnavigeringssystem ("sat nav") som ger en autonom geo-spatial positionering med global täckning. Kombinationen av GPS and GLONASS kommer ge möjlighet att hämta positioneringsdata från mer än 50 satelliter i slutet av 2011.

Comments are closed.