Snabba ryck med ny kortskrivare

Med de 3D-skrivare som nu finns på marknaden kan mekanikkonstruktörer billigt och snabbt skapa prototyper men för elektronikkonstruktörer kan det däremot ta veckor för att få ett första kretskort tillverkat. Nu har företaget Voltera tagit fram en skrivbordsmaskin som snabbt kan skriva ut ett två-lagers mönsterkort från en Gerber-fil.

Volteras V-One-printer kan skapa ett två-lagers prototypkort genom att dispensera ett ledande bläck direkt på ett FR4-substrat. Därefter skriver maskinen ut ett isolerande skikt på de områden där nästa ledande lager korsar det första. Volteras maskin ska också kunna avvändas för att lägga ut lodpasta och löda fast komponenter i en omsmältningsprocess. Den delen är dock fortfarande under utveckling. Allt du själv ska behöva göra är att växla patroner i skrivaren och placera ut komponenterna.

Det är inom ramarna för ett ”Velocity program” vid University of Waterloo i Kanada som maskinen utvecklats. Inledningsvis tänkte Voltera bara leverera med tomma, rektangulära FR4 glasfibersubstrat att skriva ut på men för att användarna snabbt ska komma igång kommer också färdigskurna, förborrade FR4-baserade kort och mallar att finnas för Arduino Uno och Mega utvecklingskort. Företaget kommer också att låta sina uppbackare välja vad som ska kommer härnäst. Mallar för Raspberry Pi, Beagle Bone, Spark Core, eller…?

Finansieringen har Voltera säkrat via en kickstarter webbplats. Priset på skrivaren är satt till 1499 dollar.

Comments are closed.