Snabb räddningsaktion för eldhärjat Powerbox

Powerbox lokaler för sin utvecklingsavdelning i Gnesta totalförstördes av en brand lördagen den 22 september. En liten men rökskadad kontorsdel står kvar men resten brann ned till grunden. Redan på måndagen efter helgen var man dock igång med verksamheten tack vare snabba hjälpinsatser.


Brandlarmet kom in vid sextiden på morgonen och mycket snabbt fanns brandmän på plats tack vare att Sörmlandskustens räddningstjänst hade en utryckningsverksamhet vid brandstationen i Gnesta. Troligen aktiverades brandlarmet för sent.

Trots en massiv släckningsinsats, där totalt 20 brandmän deltog, lyckades de inte få bukt med elden eftersom det blåste hårt. För att elden inte skulle sprida sig användes en grävmaskin för att avskilja en del av byggnaden, men vinden var alltför stark för att stoppa eldhärden.
Enligt polisen är orsaken till branden är ännu okänd, men allt pekar på att en olycka har inträffat.

Intensiv rök
Rökutvecklingen var kraftig och räddningstjänsten uppmanade alla i området att söka sig inomhus i lokaler med stängda fönster, dörrar och ventilation.

Den verksamhet som bedrevs i de nedbrunna lokalerna är forskning och utveckling och de inrymde även ett litet lager för den svenska marknaden.

Data räddades
I den del som inte brann ned fanns datorhall och administrativa handlingar.


Den administrativa delen ses till vänster i bilden

– Vi fick inte tillstånd för att gå in i denna lokal på grund av den giftiga röken. Brandmän med rökdykarutrustning gick in och skruvade loss
serverar och routrar från apparatstativen innan lokalen brann.  Allt viktigt räddades! Bara stativen står kvar i den svårt rökskadade lokalen, säger Patrick le Fèvre kommunikationschef  Powerbox.

Han berättar att man snabbt flyttade över datordelarna till Powerbox lokal i stadsdelen Liljeholmen i Stockholm. Redan dagen efter branden var utrustningen uppkopplad och klar att användas.

– På måndagen kunde vi gå in hämta ut all viktig dokumentation för ekonomi , bokföring, personal och administration ur den svårt rökskadade lokalen.


Bara skrot återstår av det forna utvecklingslabbet

I den nedbrunna lokalen fanns naturligtvis ritningsunderlag och annan dokumentation.
– Men även i detta fall har man räddat det mesta, säger Patrick le Fèvre. Ända sedan företaget startades 1974 har vi scannat in alla underlag!

Powerbox har utvecklingsavdelningar även i Bremen och i holländska Etton-Leur.

Gnesta kommun och privata företag har varit engagerade i att hjälpa Powerbox att komma igång med verksamheten i Gnesta. Det kring 30 anställda har beretts plats hos företaget Rekal i väntan på en permanent lösning.

– Att se våra lokaler gå upp i rök var en stor chock! Men det var också fantastiskt att vi så snabbt kunde återuppta verksamheten konstaterar Patrick le Fèvre.

Ny utrustning på gång
– Från många företag har vi nu fått erbjudande om att låna eller köpa utrustning. Dessutom kan vi få över utrustning från Cosel i Japan och även utnyttja deras konstruktionsavdelning. Cosel har kring 200 utvecklare och har fått pris för sina mycket driftsäkra kraftlösningar, med felfrekvenser så låga som 30 ppm. Det är unikt i kraftvärlden där många i stället specificerar 350 ppm.

Under sommaren i år tog Cosel över Powerbox från Alder, som varit ägare sedan 2013. Powerbox startades av Karl och Mari-Anne Fredmark 1974.

De nordiska kunder som skulle fått leverans från lagret i Gnesta kommer nu i stället att få leveranser från det allt större lagret i Bremen. Lagret växer och meningen är att 90 procent av de europeiska leveranserna skall komma därifrån.

Comments are closed.