Högskolans forskning om AXO-SUIT prisad i Italien

Sajid Rafique och Magnus Isaksson, forskare vid Högskolan i Gävle prisades vid en konferens i Italien för sitt exoskelett som ska ge gamla och rörelsehindrade hjälp att bättre klara sin vardag.

– Vi vann pris för bästa konferensbidrag i Italien vid en högt rankad internationell konferens (4th IFToMM Symposium) om mekanisk design för robotar, säger Sajid Rafique.
AXO-SUIT har utvecklats på Högskolan i Gävle under tre år. Det handlar om ett konstgjort yttre skelett för underkroppen som ska underlätta rörelsefriheten hos äldre och handikappade. Högskolan i Gävle leder denna utveckling, med målet att hjälpa äldre att vara självständiga och aktiva så länge som möjligt.
En av de största utmaningarna idag är att världen går mot en allt mer åldrande befolkning där trycket och kostnaden på hälsovården blir allt större. Om 20 år räknar man med att majoriteten av befolkningen i Europa kommer att vara 65 år och äldre.
– Många företag har också kontaktat oss därför att deras personal slits ut i armar och knän, av repetitivt arbete med många lyft, redan i 40-50 års ålder. Detta kostar företagen hundratals miljoner kronor varje år.
Grundforskningen om EXO-LEGS och AXO-SUIT är avslutad och nu satsar forskarna i Gävle på att utveckla en marknadsprodukt.
– Vi ska ta fram en mer användarvänlig produkt, som är tunnare och smidigare och som lätt kan fästas på kroppen. Tillgängliga exo-legs för benen kostar nu 130 000 kronor men vi tänker ta fram en produkt för under 20 000 kronor, det kan göras.
I projektet med att utveckla skelettet vid Högskolan i Gävle har också Nauman Masud och Per Mattsson ingått.

Comments are closed.