Snabb och portabel logikanalysator

Agilents nya serie 16850 logikanalysatorer har en rad egenskaper som gör dem lättskötta. De har bland annat snabb infångning av signaler och möjlighet till ögondiagram på alla kanaler. Typiska mätobjekt är snabba DDR3-minnen och FPGA-kretsar (Xilnx och Altera), med möjlighet att proba digitala I/Q-signaler internt i dem.

– Styrkan hos våra instrument är att lätt kunna analysera insamlade data, sade Thomas Göransson under presentationen av den nya, portabla logikanalysatorfamiljen Agilent 16850.
– Vi har levererat logikanalysatorer sedan 1998. Men jämfört med dagens instrument var de ganska svåra att hantera. Våra senaste instrument är lättskötta!
Agilent 16850 har 136 kanaler.
– Så många kanaler kan behövas om man exempelvis skall studera vad som händer i en FPGA.

Ögondiagram
Logikanalysatorn har förstås både ”timing mode” och ”state mode” för att granska förlopp tidsmässigt och följa ändringar av tillstånd. Ofta vill man mycket exakt kunna granska tidsförloppen och därtill kunna se upp- och nedflanker och spänningsspikar (”glitches”). Traditionellt sett kopplar man till ett oscilloskop för att göra detta, vilket ibland innebär visst arbete med uppkoppling och inte minst triggning.
Agilent 16850 har givetvis denna möjlighet men har också en möjlighet som spar tid för användaren: Instrumentet kan visa ögondiagram och det på alla de upp till 136 kanalerna! Detta är användbart inte minst vid mätningar på minneskretsar av typen DDR3.
Agilent menar att 1650-serien har marknadens snabbaste infångning för ett portabelt instrument: 2,5 GHz ”timing capture” och 12,5 GHz (80 ps) ”timing zoon”. Triggsekvenser upp till 1,4 GHz är möjliga med en option.
För Xilinx-kretsar har 16850 automatisk ”pin mapping”. Det gör det möjligt att proba inne i FPGAn. Exempelvis kan man proba I- och Q-signaler i sändare/mottagare.  I/Q i digital domän kan sedan analyseras med hjälp av Agilents vektoranalysprogramvara 89600.
Priserna ligger mellan 13 688 dollar (34 kanaler) till 24 880 dollar (136 kanaler).

 

Comments are closed.