Snabb intern optisk kommunikation via fiber

Rohm Co., Ltd. and Hosiden Corp. meddelar att de tillsammans utvecklat en optisk kommunikationsmodul för transmissionshastigheter på 2,5 Gbit/s internt inuti portabla produkter, som till exempel i en mobiltelefon.

Transmissionsdatavolymerna i en mobiltelefon fortsätter att öka som ett resultat av högre displayupplösning, förbättrad bildupplösning vid fotografering, och video playback funktionalitet vilket medför att transmissionshastigheterna internt på substratet blivit en allt mer viktig faktor, enligt de båda företagen.

Transmissionshastigheterna i konventionella koaxial- eller flexibla kopparkablar klarar endast av hastigheter på runt 500 Mbit/s beroende på dämpning och fluktuering. Kopparkablar kan också vara svåra att kröka vilket kan orsaka problem vid montering samtidigt som dessa både kan avge och ta upp brus.

Rohm och Hosidens modul, som de menar att de är först i världen med, integrerar en IC för kommunikation, en laserdiod och en fotodiod. Måtten på modulen är 11,0 × 3,25 mm och höjden är 1,0 mm. Den optiska kommunikationen drar 30 mW och transmissionsmedium är en ø 0,6 mm plastfiber. Metoden uppges kunna eliminera 90 procent av internkablaget i produkten.

Provexemplar samt större kvantiteter ska finnas att tillgå under 2010 men några prisindikationer lämnas inte i företagens pressmeddelande.

Comments are closed.