Smart antenn höjer hastigheten

Det engelska företaget Deltenna har tagit fram ett alternativ till ”3G-donglar” som tack vare smarta riktantenner höjer datahastigheten i många fall, särskilt i glesbygd där avståndet till närmaste basstationer kan vara stort.
Under lång tid har det funnits antennlösningar på basstationssidan där man har en smart omkoppling av riktade antenner för att täcka olika segment. Nu lanserar företaget Deltenna en liten box för användaren, som ett alternativ till en USB-dongle. Boxen innehåller en smart antenn, med fyra segment, 3G-modem, styrelektronik för att välja den antenn som ger bästa signalen samt WiFi-router (IEEE 802.11bgn) för trådlös förbindning med närbelägna datorer.

Enheten kallas WiBE, som betyder Wireless Broadband Enabler, och som inte skall förväxlas med den tyska antenntillverkaren. Tillverkningen görs av Flextronics.
Hittills har ett hundratal enheter tillverkats och levererats till operatörer och till stora återförsäljare. Under juli kommer ytterligare 1000 enheter att tillverkas, för en kommersiell introduktion, och under fjärde kvartalet kommer full volymproduktion igång.
Priset kan komma att hamna mellan 100 och 150 euro i affär, men troligt är att operatörer kommer att subventionera Deltennas 3G-router eftersom operatörerna därmed troligen får möjlighet att minska utbyggnaden av pico-basstationer.
Deltenna anger 20 dB högre förstärkning än från antennen i en traditionell USB-dongle.
Tack vare högre signalstyrka har hastigheten i medeltal kunnat höjas med 30 procent, till 2,8 Mbit/s, enligt praktiskt genomförda mätningar. Enheten medger maximalt 7,23 Mbit/s (HSDPA/UMTS). Upplänken (HSUPA) klarar 5,76 Mbit/s.
– I många fall handlar det om att kunna få förbindelser som är omöjliga att etablera med en vanlig dongle, säger Peter Clayton, Deltenna.
WiBE har formen av en 18 cm hög cylinder med 13 cm diameter. Förutom WiFi har den även Ethernetanslutning och inbyggd brandvägg. Den är självkonfigurerande.
Enheten förbrukar 5 W och matas med 6 V.

Comments are closed.