Smakprov på framtidens datoranvändning

Intel presenterade under CES inledande dag en rad nyheter och initiativ med syfte att föra datoranvändning in i nästa dimension. Det gäller till exempel Intel Curie-modulen, en hårdvarulösning för kroppsnära teknik i knappstorlek och nya tillämpningar för Intel RealSense-kameror. Dessutom presenterade Intel ett initiativ under namnet Diversity in Technology där Intel bland annat investerar 300 miljoner dollar för att öka mångfalden på Intel och branschen i stort.


Intels CEO, Brian Krzanich

Intels CEO, Brian Krzanich aviserade dessa nyheter och initiativ under sitt keynote-anförande under 2015 International Consumer Electronics Show i Las Vegas. Han presenterade vidare ett samarbete kring kroppsnära teknik med Oakley, ett 3D-samarbete med HP samt lyfte fram True Key, som är en ny plattformsöverskridande säkerhetstillämpning från Intel Security. True Key utnyttjar bland annat ansiktsigenkänning och fingeravtryck för att göra inloggningar enklare och säkrare.

Tillväxten inom wearables-området skapar nya möjligheter för innovation. Krzanich avslöjade planer för Intel Curie, en minimal hårdvaruprodukt baserad på Intels första SoC (system-on-chip) utvecklad specifikt för så kallade wearables (kroppsnära teknik). Modulen kommer att lanseras under andra halvan av 2015 och innehålla en Intel Quark SE SoC, en strömsnål Bluetooth-radio, sensorer och batteriladdning.

Intel har under det senaste året gjort stora framsteg inom kroppsnära teknik och har sedan förra årets CES aviserat ett flertal produkter och samarbeten med olika mode-, fitness- och lifestyle-företag. Dessa omfattar bland andra Basis Peak, Fossil Group, Luxottica Group, MICA och Opening Ceremony, SMS Audio* samt Intels “Make it Wearable”-tävling.

Som ett led i det arbetet presenterade Intel och Oakley ett strategiskt samarbete kring kroppsnära teknik. Oakley är det första varumärket i Luxottica Group som Intel arbetar med för att föra samman glasögon och smart teknik. Oakleys CEO, Colin Baden, gjorde Krzanich sällskap på scenen och berättade att de båda företagen arbetar med att ta fram en produkt med syfte att hjälpa idrottare prestera bättre. Produkten kommer att finnas tillgänglig senare under året.

Krzanich avslöjade vidare att Intel kommer att arrangera företagets Make it Wearable-tävling igen under 2015. Han visade samtidigt upp det vinnande bidraget i förra årets tävling, det smarta och flygande kameraarmbandet Nixie

Öka mångfalden inom tekniksektorn
Krzanich introducerade Diversity in Technology-initiativet med syfte att öka mångfalden inom både Intel och tekniksektorn. För att ge stöd till initiativet har Intel satt upp ett mål för att anställa och behålla personal för att ha en full representation av kvinnor och minoriteter bland de anställda på Intel till 2020. Full representation innebär att Intels personal kommer att vara mer representativ för de färdigheter och den kompetens som finns i USA inklusive en mer balanserad representation i ledande befattningar.

Intel planerar även att investera 300 miljoner dollar för att hjälpa till att bygga en pipeline av kvinnliga och underrepresenterade ingenjörer och datavetare, aktivt anställa och behålla fler kvinnor och underrepresenterade minoriteter samt för att finansiera program för att stödja mer positiv representation inom teknik- och spelbranscherna.

Intel planerar att samarbeta med flera partners i branschen för att stödja, förbättra eller skapa nya program för detta initiativ, däribland International Game Developers Association, E-Sports League, National Center for Women in Technology, CyberSmile Foundation, Feminist Frequency och Rainbow PUSH. Företaget planerar också att fördjupa sitt engagemang inom utbildningsprogram inriktade på områden med dålig täckning och expanderar sina samarbeten med datavetenskap- och ingenjörsutbildningar vid högskolor.

Computing Unleashed
Hittills har datoranvändning stor del definieras av mänsklig interaktion med en skärm, tangentbord och mus. Krzanich framhöll flera nya tekniker och verkliga tillämpningar som kommer att leda datoranvändning in i en 3-D värld och även frigöra upplevelserna från sladdar och lösenord.

Krzanich demonstrerade en rad nya funktioner som kommer att introduceras i produkter innan årets slut. Dessa funktioner omfattar bland annat True Key, som är en plattformsöverskridande tillämpning utvecklad av Intel Security med syfte att hantera lösenord på ett enklare sätt. True Key använder ansiktsigenkänning, speciella enheter eller fingeravtryck för att göra inloggningar både enklare och säkrare. True Key fungerar på iOS, Android, Windows och Mac och med alla populära webbläsare. Tekniken kommer att levereras förinstallerad på enheter från HP och Lenovo samt vara en del i McAfee LiveSafe under de kommande månaderna. För mer information och en förhandsversion av True Key.

Krzanich fortsatte med att lyfta fram en rad samarbeten runt trådlös laddning med bland andra Hilton, Jaguar Land Rover, San Francisco International Airport och Marriott. Dessa samarbetspartners planerar pilotprojekt kring trådlös laddning där Marriott planerar att införa trådlös laddning på ett flertal hotellkedjor.

Intels CEO sade att Intel RealSense-kameror och nya fängslande tillämpningar kan hittas i ett växande antal av 2-i-1-enheter, notebooks och allt-i-ett-datorer, däribland många som drivs av den nya 5:e generationens Intel Core-processorer, som lanseras nu under det första kvartalet.

Dion Weisler, chef för HP:s affärsområde för skrivare och personliga system, berättade om hur HP kommer att utnyttja Intels Core i7-processor för att ge kraft till företagets HP Multi Jet Fusion-teknik. Weisler poängterade att den prestanda och skalbarhet Intels teknik medför är kritisk för att förverkliga hela potentialen med 3D-utskrifter.

Intelligence Everywhere
Krzanich betonade ett antal områden där ökningen av uppkopplad intelligens bidrar till att omforma många aspekter av människors vardag. Han lyfte praktiska, verkliga exempel för robotar och drönare och sade att Intel RealSense kameror kan ge intuitiva, siktbaserade kollisionsundvikande funktioner för att lösa komplexa problem. Exempelvis Ascending Technologies siktar på att använda Intel RealSense kameror för att utveckla intelligenta och säkrare drönare medan iRobot samarbetar med Intel för att utforska denna teknik för sina intelligenta robotplattformar.

Comments are closed.