Slutet nära för Microsofts mobiler

Förra veckans avyttring av "halvsmarta" mobiltelefoner följs nu av ytterligare ett dråpslag mot den kvarvarande mobiltelefonverksamheten. 1 850 arbetstillfällen väntas försvinna, varav 1 350 i Finland.

Problemet är förstås att Microsoft har misslyckats med att ta marknadsandelar inom smartphonesegmentet. Idag är mindre än en procent av de sålda smarta mobiltelefonerna baserade på Microsofts operativsystem och i praktiken har ingen av licenstillverkarna någon försäljning. Det lilla som säljs kommer från Microsoft Mobile (gamla Nokia Mobile).
Det här har stått klart ganska länge och det senaste året har Microsoft tagit konsekvenserna och gjort stora neddragningar av verksamheten. Förra sommaren lade man till exempel ner enheten i Salo och meddelade att 2 300 anställda i Finland skulle bort.
För en dryg vecka sedan kom beskedet att Nokia skulle återlansera Nokianamnet på mobiltelefonmarknaden, men minst lika intressant var att Microsoft samtidigt sålde av utveckling och tillverkning av "feature phones", de "halvsmarta" telefoner som Nokia tidigare hade stor framgång med. På det här sättet blev Microsoft av med de telefoner som inte är baserade på Microsofts eget operativsystem.
Och nu är det alltså dags att skära ytterligare. All verksamhet i Tammerfors försvinner och kvar i Finland blir bara några utvecklingsgrupper i Esbo. Enligt Microsoft innebär detta inte att företaget lämnar mobiltelefonmarknaden helt och hållet, men man fokuserar mer på företagsmarknaden. Att det skulle lyckas är väl lite som att säga att BlackBerry kan återta sin position inom smartphonesegmentet.

Comments are closed.