Skatteproblem för Google i Frankrike

Det franska finansdepartementet kräver nu Google på 1,6 miljarder euro (c:a 15 miljarder kronor) i kvarskatt och kritiserar samtidigt företagets användning av aggressiva skatteoptimeringstekniker, rapporterar Reuters.

En taleskvinna för Google France har avböjt att kommentera beloppet till nyhetsbyrån Reuters och hävdar att företaget lyder skatteregler i alla de länder där bolaget är verksamt.

Tidigare har Google träffat en uppgörelse med brittiska skattemyndigheter om att betala 130 miljoner pund (c:a 1,5 miljarder kronor) i en uppgörelse för perioden från och med 2005 men Frankrikes finansminister uttryckte tidigare denna månad att beloppet som står på spel i Frankrike är ”mycket större” än det i Storbritannien. Frankrike, Storbritannien och andra länder har länge klagat på hur Google, Yahoo och andra digitala jättar genererar stora vinster i sina länder men har sin skattebas i länder som Irland, där bolagsskattesatserna är betydligt lägre. Men klagomålen har inte lett till några juridiska framgångar eftersom EU:s skattelagstiftning skyddar företag mot att betala skatt i ett land där de inte har haft vad som kallas ett "permanent establishment”.

Comments are closed.