Silver till Solarus

Solcellsföretaget Solarus tog andraplatsen i tävlingen Miljöinnovation 2009.

Tävlingen, som arrangeras i samarbete mellan Tillväxtverket, Energimyndigheten, Vinnova och Region Halland, utser vad juryn anser vara Sveriges tre bästa miljöinnovationer. Solarus kom tvåa efter en innovation som handlar om att ta tillvara spillvärme från industrin.
Solarus solpanellösningar går ut på att användare kan generera antingen elektricitet eller värme eller både och (hybridsolfångare). Riskkapitalfonden STING Capital har nyligen investerar två miljoner i Solarus. Investeringen ska bland annat användas till ökad marknadsbearbetning och att i samarbete med underleverantörer bygga upp produktionskapaciteten.
Solarus hybridsolfångare ger användaren möjlighet att producera 600 watt per m² i en kombination av el och värme till en mer än 30 procent lägre kostnad än konventionella lösningar. Genom att solfångaren bygger på koncentratorteknik används ett minimum av material. samtidigt som solfångaren får mycket goda prestanda. Det totala energiutbytet per m² blir betydligt högre för en Solarus hybridsolfångare än för en traditionell solcellspanel som enbart producerar el. Målet är att komma ner i en kostnad under 0,3 dollar/W för energin (kraftvärme).

Comments are closed.