Servrar med 100 Gbit/s

Intel och Facebook samarbetar för att definiera nästa generations rackteknik, där internkommunikationen görs med Intel Silicon Photonics Technology (iSiPh) med bandbredd på 100 Gbps.

– Lösningen kommer definiera designen för nästa generations mega-datacenter, sade Justin Rattner, teknikchef på Intel, under ett keynote-anförande på Open Computer Summit i Santa Clara. Den nya uppdelade rackarkitekturen inkluderar Intels nya fotonikarkitektur som baseras på Intel Silicon Photonics Technology (iSiPh) med bandbredd på 100 Gbit/s, något som möjliggör färre kablar, förbättrad bandbredd, större räckvidd och extrem effektivitet jämfört med dagens kopparbaserade lösningar.
Den nya arkitekturen baseras på mer än tio års forskning inom kiselfotonik. Kiselfotonik är ett nytt tillvägagångssätt där ljus (fotoner) används för att flytta stora mängder data i mycket höga hastigheter med extremt låg energiförbrukning. I processen används optisk fiber istället för elektroniska signaler via kopparkabel. Intel har under de senaste två åren arbetat med att bevisa att företagets fotonikteknik är produktionsduglig, vilket resulterat i att man nu tillverkat prototyper.
En av de stora fördelarna med den nya tekniken är att man kan använda kisel istället för dyra och svårproducerade optiska material. Det innebär en markant kostnadsfördel. Utöver kostnadsfördelar innebär den nya tekniken också mycket högre överföringshastigheter, bättre driftssäkerhet och andra skalfördelar. Organisationer och företag med stora serverparker eller datacentra skulle helt kunna eliminera prestandaflaskhalsar, säkerställa långsiktiga uppgraderingsmöjligheter och samtidigt spara stora summor på lagring och energi.

Comments are closed.