Samarbete ska ge bättre ljud

De senaste åren har Semcon samarbetat med Magna Exteriors and Interiors, en verksamhet inom Magna International Inc., för att med Semcons patent ”Window Acoustic Technology” som grund utveckla en audioprodukt för bilar som döpts till ”Acoustivision”.

A2Zound by Semcon, Semcons specialistteam inom akustik och vibrationer, har utvecklat ett patent inom ”Window Acoustic Technology”. Tekniken innebär att man utnyttjar en stor panel, vanligen vindrutan eller bakrutan på en bil, för att producera ljud i ett ljudsystem och/eller för att vara den ljudabsorberande enheten i ett system för aktiv ljudkontroll.  Magna Exteriors and Interiors har med stöd av Semcon även tagit fram en demonstrationsbil med Acoustivision för att presentera tekniken för potentiella kunder.

”Semcon har en långsiktig ambition att bygga upp kompetens inom ny teknik. Som en del av detta arbete gör vi strategiska investeringar i innovationer och patent”, säger Lars Carlsson, teknisk direktör på Semcon Automotive R&D. ”Forskning och utveckling i bilsektorn är en viktig del av vår verksamhet och vi är stolta över att kunna samarbeta med Magna runt denna innovativa produkt.”

Acoustivision uppges ha flera fördelar förutom att den kan ersätta subwoofern i ett fordon. ”Den konsumerar mindre energi, minskar vikt, sparar plats och kan effektivt kombineras med andra ljudlösningar. Systemets höga ljudkvalitet kan tillsammans med möjligheten att minska det oönskade ljudet ge en effektiv förbättring av den totala ljudkomforten i ett fordon”, säger Greg Rizzo, direktör för produkt- och processutveckling samt projektledare för Magna Exteriors and Interiors projekt.

”Ny teknik som denna kan förändra vårt sätt att tänka, exempelvis när det gäller hur vi kan kombinera olika funktioner i samma komponent”, säger Mats Gustavsson, senior akustikspecialist på Semcon och uppfinnare av tekniken.

Lösningen är inte bara användbar i bilindustrin – det finns flera andra fordonstyper där tekniken kan användas. Semcon har överlåtit patentet ”Window Acoustic Technology” för fordonsapplikationer till Magna Exteriors and Interiors och de fortsätter samarbetet för att utveckla ny teknik och tittar också på nya tillämpningar, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.