RS Components skänker bort 3D-verktyg

Under arbetsnamnet "The gift of invention" expanderar nu RS Components sitt utbud av gratisverktyg för elektronikkonstruktion. Den här gången slår man till med ett komplett 3D-verktyg som kan användas hela vägen från kretskort och upp till kompletta mekaniksystem. Verktyget är en anpassning av det mycket lättanvända SpaceClaim Engineer, från USA-företaget SpaceClaim och kan bland annat direkt använda de 38 000 fria komponentmodeller som redan finns i RS Components webbaserade DesignSpark-miljö.

 
– 3D-CAD är oerhört viktigt, men hittills har det varit för komplicerat och för dyrt, säger Martin Keenan, ansvarig för DesignSpark-satsningen hos RS Components

DesignSpark Mechanical använder en metod kallad ”direktmodellering”, som skiljer sig markant från traditionella funktionsbaserade och parametriska 3D-CAD-program. Verktyget använder enkla gester som möjliggör redigering i realtid och omedelbar återkoppling, vilket gör det möjligt för ingenjörer och andra att skapa geometri och enkelt utforska idéer och produktkoncept i 3D. Alla grundläggande konstruktioner kan åstadkommas snabbt och enkelt med hjälp av programvarans fyra grundläggande verktyg – dra, flytta, fyll och kombinera – i tillägg till välbekanta snabbkommandon från Windows, till exempel klippa/klistra och ångra/gör om, vilket gör det mycket intuitivt för nya användare.

– Det är lätt att komma igång och det är lätt att komma vidare, säger Martin Keenan, ansvarig för DesignSpark-satsningen hos RS Components. På det här sättet kan alla konstruktörer lära sig att använda 3D-CAD och att använda 3D i hela konstruktionscykeln. Det har aldrig varit möjligt tidigare.

Programmet kan även användas som ett kompletterande 3D-verktyg inom produktutvecklingsprocessen, exempelvis för att skapa tidig konceptdesign, jämsides med de 3D-CAD-verktyg som redan används. Verktyget kan eliminera flaskhalsar i början av designprocessen genom att ändringar och tillägg kan göras på ett par sekunder istället för att man skall behöva vänta på att CAD-avdelningen skall använda traditionella 3D-verktyg för att arbeta om designen.

3D-konstruktioner kan även exporteras i standardfilformatet STL för att möjliggöra snabba prototypbyggen och datorstyrd tillverkning, i tillägg till möjligheten att snabbt göra stycklistebaserade offertförfrågningar (”BOM quotes”) via RS webbplats. Verktyget kan även importera kretslayoutfiler i IDF-format från alla PCB-designverktyg, inklusive det prisbelönta programmet DesignSpark PCB.

Den aktiva användarbasen inom 3D-CAD beräknas för närvarande uppgå till 1,5 miljoner. Man räknar dessutom med att det finns ytterligare 20 miljoner ingenjörer i världen som för närvarande inte använder 3D-CAD men som skulle ha stor nytta av ett verktyg som DesignSpark Mechanical. Programmet kommer inte bara att göra det möjligt för ingenjörerna att bli mer kreativa. I och med att det tillåter produktionen av professionella koncept ända fram till leveransen av högst detaljerade och dimensionerade ritningar kommer även att stödja en mer effektiv produktutvecklingsprocess.


Exempel på en 3D-konstruktion av en låda till ett RaspberryPi-kort

Comments are closed.