Rohde & Schwarz, Fraunhofer institut HHI och IAF undersöker 6G

Samarbetet har resulterat i ett trådlöst sändnings- och mottagningssystem som fungerar mellan 270 och 320 GHz. Ytterligare frekvensförlängningar för potentiella 6G-band är under förberedelse.

Medan 5G introducerar mmWave-frekvenser, som möjliggör nya applikationer för trådlös fabriksautomation (Industrial IoT) och för autonoma fordon, är syftet med 6G att driva gränserna för överföringsbandbredder ännu högre.

Det redan uppenbart att frekvensbandbredderna behöver ökas ytterligare för att möjliggöra datahastigheter för terabitklass. Breda sammanhängande frekvensblock kan bara hittas vid sub-THz och THz-band, dvs inom frekvensområdet över 100 GHz.

Användningen av THz-frekvenser för 6G beräknas bli kommersiell under de kommande åtta till tio åren. Rohde & Schwarz har redan presenterat en demonstrationsinställning för 300 GHz för kunderna: På EuMW2019 i Paris visade man en 300 GHz-sändtagare som bestod av R&S SMW200A vektorsignalgenerator och R&S FSW43 signal- och spektrumanalysator samt enheter för synkronisering av sändare och mottagare.

Fraunhofer HHI och Fraunhofer IAF involveras i det nuvarande samarbetet. HHI arbetar med signalbehandling, synkronisering mellan sändare och mottagare och systemintegration. IAF bidrar med högpresterande millimetervågsändare och mottagarmoduler.

Den gemensamma forskningen riktar sig till frekvenser över 100 GHz, där det primära fokuset är på D-bandet (150 GHz) och H-bandet (300 GHz).

Bärfrekvenser över 300 GHz är fortfarande föremål för grundläggande forskning. En första demonstrant  är ett system som tillåter signalgenerering och signalanalys vid 300 GHz med 2 GHz bandbredd. Signalen kan vara godtycklig modulerad för att genomföra överföringsexperiment med vågformer bortom 5G kandidater. experimenten syftar till THz-kommunikation eller för att utföra kanalutbredningsmätningar.

Comments are closed.